Sağlık

Dalgıçların damarlarında gezen nadir hastalık!

Uzman bir doktor, dalışa bağlı bu aşırı inflamatuar durumunun dünya çapında nadiren rapor edildiğini öne sürdü.

Son derece nadir bir tıbbi vakada, bir su altı mağarasının derinliklerine inen bir tüplü dalgıç, kan damarlarından sıvının sızdığı ölümcül bir kan sendromu geliştirdi.

Sendrom, insanların derinlikte yüksek basınçtan yüzeyde düşük basınca geçerken kanda hava kabarcıklarının oluştuğu "virajların" garip bir komplikasyonu durumunda ortaya çıktığı belirlendi. Genellikle eklem ağrısı, baş dönmesi ve aşırı yorgunluğa neden olan hastalık, ölümcül olabilir, ancak çoğu insan, genellikle yüksek basınç ve oksijen akışı altında hiperbarik bir odaya yerleştirilmesiyle içeren tedavi edilebiliyor.

5 Temmuz'da BMJ Case Reports dergisinde açıklanan yeni bir vakada, dalgıç sistemik kılcal sızıntı sendromu (SCLS) geçirdi, ancak hızlı tedavi sayesinde hayatta kaldı.

Raporda, 40'lı yaşlarında bir erkek olan hastanın, bir gün önce "yaklaşık 30 metre deniz suyu" derinliğine "kabaca 40 dakika" derin bir mağara dalışının ardından "kötüleşen nefes darlığı" şikayetiyle acil servise başvurduğu belirtildi.

Florida Üniversitesi'nde tıp profesörü ve kılcal damar kaçağı sendromu uzmanı olan Dr. Ali Ataya, hastanın tedavisine yardımcı oldu ve SCLS'nin çeşitli semptomlarını gözden geçirdi.

SCLS, tüm kan damarlarınızın normalde sıvıyı içeride tutan bir proteini sızdırmasına neden olan ciddi bir iltihaplanma şeklidir. Ataya, doktorların bu potansiyel komplikasyonun farkında olması gerektiğini vurguladı.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }