Bilim

Danimarka, Kuzey Denizi'nde enerji üreten yapay bir ada inşa edecek

Günümüzde enerji taleplerinin artışı ve temiz enerji arayışı hala sürmekte. Danimarka, coğrafyasından yararlanarak 10 GW güç üretmesi beklenen yapay adanın inşasını duyurdu.

Günümüzde enerji taleplerinin artışı ve temiz enerji arayışı hala sürmekte. Danimarka, coğrafyasından yararlanarak 10 GW güç üretmesi beklenen yapay adanın inşasını duyurdu.

Danimarka Enerji Ajansı, Kuzey Denizi'nde Jutland Yarımadası'nın 80 km açıklarında yapay bir ada inşa edeceğini resmi olarak duyurdu. Bu yeşil enerji merkezinin tamamlandığında 10 GW tedarik etmesi bekleniyor: kabaca Avrupa genelinde 10 milyon hanenin enerji ihtiyacı karşılanabilecek. Yaklaşık 120.000 metrekare büyüklüğündeki yapay ada, yakındaki rüzgar çiftliklerinden gücü alacak, depolayacak ve kıyıya geri gönderecek. Ulusal kanallarında projenin yaklaşık 34 milyar dolara mal olmasının muhtemel olduğunu ve 2033 yılına kadar faaliyete geçmesinin beklendiğini bildirdiler. Yetkililer, adanın Danimarka'ya gönderilebilecek bir "yeşil yakıt" fabrikasına ev sahipliği yapacağını umduğunu da ekliyor. Bu, Danimarka'nın deniz suyundan herhangi bir CO2 emisyonu olmadan Hidrojeni çıkarmak için bir elektrolizörü çalıştırmak için fazla rüzgar gücünü kullanma planının bir uzantısı olabilir. Avrupa Birliği’nin en büyük petrol üreticilerinden biri olan Danimarka, bu adayı kendi enerji endüstrisini yenilemeye yardımcı olmak için kullanmayı bekliyor. Ülke daha önce 2050 yılına kadar fosil yakıtları çıkarmayı tamamen bırakacağını söylemişti ve şirketlere gelecekteki yenilenemeyen enerji kaynakları için ihaleler vermeyi çoktan durdurdu. Danimarka, özellikle coğrafyası sayesinde rüzgârdan yenilenebilir enerji üretimi verimli olacağına kimsenin şüphesi yok. Sadece Kuzey Denizi'nde elverişli bir noktada oturmakla kalmıyor, aynı zamanda kıyı şeridinin etrafındaki su seviyeleri, açıkta türbinler inşa etmeyi daha kolay ve daha ucuz hale getirecek kadar sığ. Ve ülkedeki milletvekilleri, türbin yapımını yavaşlatacak bir dizi yasal engeli kaldırdı. 2015 yılında kuvvetli rüzgarlar, ülkenin toplam enerji talebinin yüzde 140'ını üretmesini sağladı ve daha sonra komşu ülkelere sattı. 2019 itibariyle, ülke toplam enerji talebinin yaklaşık yarısını karşılayan 6.128 MW'lık üretim kapasitesine sahipti. Proje çalışmaya başladığında, 10GW güç üretmesi bekleniyor.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }