Son beş yılda üç kişi sadece dugong gördü
Paylaşılan bilgilere göre, kıyı topluluklarından ankete katılan sadece üç kişi, son beş yılda denizineği türü olan bir dugong gördüğünü bildirdi. Okyanusun nazik devleri olarak bilinen dugong'ların yavaş ve rahat davranışları, onları avlanmalara ve nakliye kazalarına karşı savunmasız hale getirdiği söyleniyor. Dünyanın başka yerlerinde hala yaşamlarını sürdüren bu türler benzer tehditlerle karşı karşıya.
Araştırma çalışmasının ortak yazarı olan Londra'nın Zooloji Derneği'nden (ZSL) Samuel Turvey durum hakkında şunları söyledi: "Çin'de dugong'un ortadan kaybolması yıkıcı bir kayıp."
Çin'de neslinin tükendiği ilan edildi
ZSL ve Çin Bilim Akademisi'ndeki bilim insanları, Çin'de daha önce dugongların nerede bulunduğuna dair tüm tarihi verileri gözden geçirdiler. Araştırmada, 2000'den beri bilim insanları tarafından doğrulanmış bir gözlem bulunmadığını buldular. Bunlara ek olarak, araştırmacılar yerel halkın en son ne zaman bir dugong gördüğünü belirlemek için kıyı bölgelerinde yaşayan 788 topluluk üyesiyle röportaj yapmak için vatandaş anketlerine başvurdu. Anketler sırasında, vatandaşlardan üç kişi son beş yılda sadece bir tane gördüklerini söyledi. Araştırmacılar sonuç olarak, dugong'ların Çin'de neslinin tükendiğini ilan etti.
Dugong'lar denizlerin tek vejetaryen memelileri
Dugong'lar, denizde eşi benzeri bulunmayan canlılardır. Neredeyse yarım ton ağırlığındaki bu hayvanlar, denizlerin tek vejetaryen memelisidir.
Görünüş ve davranış olarak denizayılarına benzer, ancak balina benzeri kuyruğuyla ayırt edilirler. Nazik, iyi huylu eğilimli bu canlılar, eski dönemlerde insanların deniz kızlarıyla ilgili eski denizcilik hikayelerine ilham vermesine neden oldu.
Deniz otu yataklarının kaybolması denizineklerinin yaşamlarını etkiledi
Nüfusta kayda değer bir düşüşten sonra, dugong'lar 1988'de Çin Devlet Konseyi tarafından birinci sınıf korumalı hayvan olarak sınıflandırılmıştı. Ancak araştırmacılar, habitatının devam eden tahribatının ve deniz otu yataklarının eksikliği de dahil olmak üzere "hızlı bir nüfus çöküşüne" neden olduğuna inanıyor.
BM Çevre Programı, endüstriyel ve tarımsal kirlilik, kıyı gelişimi, düzensiz balıkçılık ve iklim değişikliği nedeniyle deniz otu habitatının her yıl küresel olarak %7'sinin kaybolduğunu belirtiyor.
Tüm ülkeler şu anda dünya okyanuslarının %30'unu korunan alanlara yerleştirecek yeni bir BM deniz anlaşmasını imzalamak için New York'ta toplanacak.