Bilim

Dünya'nın iklim dengesi kaydı: Arktik Okyanusu ısındı daha fazla kar yağmaya başladı

Bilim insanları tarafından oluşturulan yeni bir model, ısınan iklim nedeniyle Arktik Okyanusu'ndan buharlaşan suyun güneye taşındığını ve kışın başlarında kuzey Avrasya'da artan kar yağışına yol açabileceğini açıkladı.

Dünya'nın iklim dengesi kaydı: Arktik Okyanusu ısındı daha fazla kar yağmaya başladı

Keşfedilen bu yeni bulgular, şiddetli hava olaylarının daha doğru tahmin edilmesininde büyük rol oynayacaktır. Küresel ısınma nedeniyle hava sıcaklıkları yükseliyor, bu durum da buzulların erimesine yol açıyor. Ancak görünüşe göre, Kuzey Avrasya'nın bazı bölgelerinde kar örtüsü son on yılda artış gösteriyor. Küresel ısınma atmosferdeki nem miktarını artırdığı için, aynı zamanda yağmur ve karın miktarını ve olasılığını da artırır. Nemin tam olarak nereden geldiğini, nasıl üretildiğini ve güneye nasıl taşındığını anlamak, aşırı hava koşullarının ve iklimin evriminin daha iyi tahmin edilmesi için anahtar niteliktedir.

kar iklim degisikligi (2)

Geliştirilen yeni iklim modeli, hava durumu tahminlerini daha doğru hale getirecek

Japonya'daki Hokkaido Üniversitesi'nde çevre bilimci Tomonori Sato ve ekibi, son 55 yıl boyunca dünya çapındaki tarihsel hava durumu verilerinin özenli bir yeniden analizi olan "Japonya'nın 55 yıllık veri analiz kümesine" dayanan yeni bir nem taşıma modeli geliştirdi. Araştırmacılar, modellerini şimdiye kadar mümkün olandan çok daha uzun mesafelerde kalibre edebilmek için yeni modelini kullandı ve böylece, özellikle Sibirya'nın geniş kara kütleleri üzerinde nem taşıma mekanizmasına ışık tutabildi.

kar iklim degisikligi (1)

Nem aktarımını analiz etmek için standart bir teknik olan 'Etiketli nem taşıma modeli"'  varsayımsal atmosferik nem yığınlarının nerede oluştuğunu, nasıl hareket ettiklerini ve yerel iklim koşulları nedeniyle nerede çökeldiklerini izleyen bir bilgisayar modelleme tekniğidir. Ancak okyanusa olan mesafe arttıkça bilgisayar modelleri giderek daha hatalı hale gelir. Özellikle, bu durum, doğru tahminleri zorlaştırır. Dolayısıyla bu yöntemler kuzey Avrasya'da yaşanan kar yağışlarını tatmin edici bir şekilde açıklayamamıştır.

Son kırk yılda Arktik Okyanusu'nun su buharlaşması arttı

Climate and Atmospheric Science dergisinde yayınlanan çalışmanın sonuçları, Arktik Okyanusu'ndan su buharlaşmasının son kırk yılda arttığını ortaya koydu. Ayrıca, en büyük değişiklikler Batı Sibirya'nın kuzeyindeki Barents ve Doğu Sibirya'nın kuzeyindeki Çukçi ve Doğu Sibirya Denizlerinde Ekim ve Aralık ayları arasında meydana geldi.

Oluşturulan yeni model, buharlaşma ve kar yağışının özellikle siklonik sistemler gibi olağandışı büyük miktarlarda nemi alıp güneye Sibirya'ya naklettiğini gösteriyor. 

Kuzey Buz Denizi'nin Dünya'nın ısınmasına küresel ortalamanın iki katı kadar duyarlı olması nedeniyle, buharlaşma ve hidrolojik döngüdeki müteakip değişiklikler önümüzdeki yıllarda daha da belirgin hale gelecek.

Yeni çalışma, hava sisteminin mekanizmasını anlamak ve böylece insanlara ve altyapıya zarar verebilecek şiddetli olayların daha iyi tahminlerini yapmak için önemli bir unsur sağlayacak.