Bilim

Dünyanın ilk sentetik embriyoları! Yumurta, sprem ve rahim gerekmeden oluşturuldular

Bilim insanları, sperm, yumurta veya rahim kullanmadan dünyanın ilk 'sentetik embriyoları' yaratmayı başardı.

Farklı yöntemler kullanarak insan hücreleri ve dokuları oluşturma yeteneği nedeniyle lösemi gibi hastalıkların tedavisine bile yardımcı olabileceği belirtilen bu yeni başarı çığır açıcı olarak nitelendirildi.

Deneyler, İsrail'deki Weizmann Enstitüsü'nde, atan bir kalbe, bağırsak ve erken bir beyin oluşumuna sahip bir embriyo oluşturabilen farelerden alınan kök hücreler kullanılarak gerçekleşti.

Sentetik embriyolar üretmeyi başardılar

Profesör Jacob Hanna bu muazzam deneye öncülük etti ve Guardian tarafından yayınlanan alıntılarda şunları söyledi;

 Dikkat çekici bir şekilde, embriyonik kök hücrelerin tam sentetik embriyolar oluşturduğunu gösteriyoruz, yani buna embriyoyu çevreleyen plasenta ve yumurta da dahil."

Hanna'nın ekibi, fare embriyolarının birkaç gün boyunca rahim dışında büyümesine izin veren mekanik bir rahim inşa etmeyi başardıktan sonra, bu nitelikteki çalışmalara daha çok öncelik vermeye başladılar.

Embriyolar canlı hayvanlara dönüşmüyor

Ayrıca Hanna, bu embriyoların canlı hayvanlara dönüşemeyeceğini söyleyerek hayvanseverlerin içini biraz rahatlattı. Renewal Bio adlı bu şirketin, çalışmaları hayırsever amaçlı yaptığını söylemek aslında daha doğru olur. Şirketin asıl amacı ise, tıbbi koşullar için doku ve hücreler oluşturan insan sentetik embriyolarını büyütmek.

Şirket açıklamalarında, "İsrail'de ve ABD ve İngiltere gibi diğer birçok ülkede, insan kaynaklı pluripotent kök hücrelerle bunu yapmak yasal ve etik onayımız var. Bu, embriyo kullanımına etik ve teknik bir alternatif sağlıyor.” dedi.

İnsan embriyoları için çalışma yürütmeyi planlıyorlar

“İnsan embriyoları hakkında fare embriyolarından daha az şey biliyoruz ve fare sentetik embriyolarının verimsizliği, bulguların insana çevrilmesinin daha fazla gelişme gerektirdiğini gösteriyor."

"Şimdi sentetik insan embriyolarının araştırılmasını ve kullanımını düzenlemek ve mevcut düzenlemeleri güncellemek için en iyi yasal ve etik çerçeveyi düşünmek için iyi bir zaman."

Haberimize konu olan bu sentetik embriyo çalışma makalesi Cell 'de yayınlandı.

Bahsi geçen bilimsel makaleye buradan göz atabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }