Bilim

Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden çok daha önce oluşmuş olan ve "presolar taneler" olarak bilinen toz zerreciklerinin, yıldızların yaşam döngüsü hakkında önemli bilgiler içerdiğini ortaya çıkardı. Bu toz taneleri, yıldızların ölmeden önce uzaya yaydığı gaz ve toz bulutlarından oluşuyor.

Güneş Sistemi, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce bu tür bir moleküler buluttan oluştu. Ancak bu süreçte, bu tür toz tanelerinin çoğu yok oldu. Yine de, çok küçük bir kısmı yok olmaktan kurtularak ilkel meteoritlerde sağlam kaldı. Bu taneler, Güneş Sistemi'nden önce var oldukları için "presolar taneler" olarak adlandırılıyor. Bu antik toz taneleri, Güneş Sistemi'nin oluşumundan önceki evrelerde yıldızlar arasında dolaşmış ve nihayetinde Dünya'ya meteoritlerle ulaşmış.

Presolar tanelerin kökenini anlamak için bilim insanları bu tanelerin fiziksel özelliklerini inceledi. Bu tanelerin izotopik yapısı, tanelerin Güneş Sistemi'nden önce, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce oluştuğunu gösteriyor. Yapılan araştırmalar, bu tanelerin "asemptotik dev dalı yıldız" olarak adlandırılan ve ömrünün sonuna gelmiş yıldızlardan geldiğini ortaya koyuyor.