Bu fosiller, 20 yıl önce Fas'taki Fezouata Şeyli formasyonunda keşfedilmişti. Ancak, fosilleri incelemek ve karakterize etmek zaman alıcı bir iş olduğu için paleontologlar bu canlı üzerinde detaylı çalışmalarını yeni tamamladılar. Son analizler, bu canlının arthropod soyundan Euchelicerata grubuna ait olduğunu gösterdi.

İsviçre'deki Lozan Üniversitesi'nden paleontolog Lorenzo Lustri, "Başlangıçta bu fosili sadece tanımlayıp adlandırmayı amaçlıyorduk. Ancak dikkatli gözlemler ve analizler sonucunda, bu fosilin yaşam ağacında önemli bir boşluğu doldurduğunu fark etmek heyecan vericiydi," dedi.

Setapedites abundantis'in sanatçı tarafından tasvir edilen hali. (Elissa Sorojsrisom) Eklem bacaklılar, dünyadaki hayvan yaşamının yaklaşık yüzde 75'ini temsil eden böcekler, çok ayaklılar, kabuklular ve örümcekler gibi çeşitli ve bol miktarda bulunan omurgasız bir gruptur. Bu grubun içinde, örümcekler, akrepler, nal yengeçleri, akarlar ve keneler gibi chelicerae adı verilen diş veya kıskaç şeklinde ağız parçalarına sahip olan chelicerates adı verilen bir alt grup bulunur.

Eklembacaklı (2)-1

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

Lustri ve ekibi, yumuşak ve ince şeyl içinde mükemmel şekilde korunmuş olan yaratığın birkaç fosilleşmiş örneğini inceledi. Yaratığın arka kısmında çift dallı (biramous) uzantılar adı verilen anatomik özellikler buldular. Bu uzantılar ve pozisyonları, araştırmacıların bu türü Offacolidae ailesine ait bir üye olarak tanımlamalarını sağladı. Bu aile sadece Silüriyen döneminde, 444 ile 420 milyon yıl önce yaşayan Offacolus kingi adlı başka bir türü içerir.

Setapedites abundantis, euchelicerates grubuna dahildir ve bu özel eklem bacaklı ailesinin bilinen en eski üyesidir. Bu keşif, erken eklem bacaklılar ile Euchelicerata arasındaki evrimsel boşluğu doldurarak, örümcekler ve akrepler gibi canlıların nasıl evrildiğini anlamamıza yardımcı olmaktadır.

Editör: Enes Sapmaz