fast-foodlarla ilgili ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Fast-foodların kilo aldırmasının nedenlerinden biri olarak görülen
basit karbonhidratların aslında bu gibi bir sonuca neden olmadığı ortaya çıktı.
Hızlı ya da basit karbonhidratlar olarak adlandırılan,
glisemik indeksi yüksek besinlerin kilo aldırdığı iddiası uzun yıllar sonra çürütüldü. Uzmanlar yaptığı araştırmada
basit karbonhidratların daha yavaş sindirilen kompleks karbonhidratlara göre daha çok kilo aldırdığı düşüncesini yalanladı.
Önemli olan kalori miktarı
Basit karbonhidratlara yani glisemik indeksi yüksek gıdalara örnek vermek gerekirse pizza, makarna, hamburger, börek, hamur işi gıdalar akla ilk gelenler. Basit karbonhidratlar içeren bu gıdalar daha hızlı sindirildiği için kan şekerini birden yükseltiyor. Ancak glisemik indeks teriminin gıdaları tokluk durumundaki kan şekeri üzerindeki etkilerine göre sınıflandırmak için ortaya atıldığını belirten araştırmacılar, bu terimin daha hızlı kilo almak ya da obeziteye davetiye çıkarmakla hiçbir alakası olmadığını söylüyor.
Advances in Nutrition bilimsel dergisinde yayınlanan araştırmada yaklaşık 2 milyon yetişkine ait veriler incelendi. Sonuçlar, vücut kitle indeksinin glisemik indeksle bir bağlantısı olmadığını ve bu iki terimin arasında tutarlı bir etkileşim olmadığını ortaya koydu. Çalışmanın ortak yazarlarından olan Profesör Glenn Gaesser, sonuçlarla ilgili açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"Yaygın inanışın aksine Gİ'si yüksek gıdalardan oluşan bir beslenme düzenine sahip olanların Gİ'si düşük bir beslenme düzeni takip edenlere kıyasla obez olma veya kilo alma olasılığının daha yüksek olması gibi bir durum söz konusu değildir. Dahası, böyle bir beslenme düzenini takip edenlerin kilo verme şansı da daha az değil.”
Böylece kilo almak veya vermek isteyenler için önemli olan şeyin kalori açığı ya da artığı yaratmak olduğu bir kez daha kanıtlandı.