Bilim

El damarlarına dayalı kimlik belirleme sistemi!

Avustralyalı bilim adamları, damarları analiz ederek insan ellerini tanımlayabilen bir sistem geliştirdiler. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte parmak izi tarama, göz tarama ve...

Avustralyalı bilim adamları, damarları analiz ederek insan ellerini tanımlayabilen bir sistem geliştirdiler.

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte parmak izi tarama, göz tarama ve yüz tanıma sistemleri gibi çeşitli kimlik tanıma teknolojileri geliştirilmiştir. Ancak Avustralyalı bilim adamları, bu teknolojileri tamamen bir kenara bırakabilecek yeni bir sistem geliştirdiler. Araştırmacılar, geliştirdikleri yeni yapay zeka sistemini kullanarak bir kişinin elindeki damarları kontrol ederek tespit edilebileceğini söyledi. Üstelik bu teknolojinin; parmak izi, yüz veya iris taramasından daha güvenli olduğu söyleniyor.

Üstelik kopyalanamıyor

Avustralya'daki New South Wales Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü'nde araştırmacı olan Syed Shah, bir kişinin dokunduğu bir yüzeyden parmak izi almanın ve sahte parmak izi oluşturmanın mümkün olduğunu söyledi. Damar taramanın daha güvenli olduğunu söyleyen Shah, "Damar desenleri cildin altında yer alıyor. Bu yüzden parmak izlerinden farkı, herhangi bir iz bırakmıyor. Yüz fotoğraflarından farkı, sosyal medyada bulunmaması. Ve irislerin aksine gizlice elde edilemiyor. Bu yüzden damar temelli bir kimlik belirleme sisteminin kandırılması çok zor." ifadelerini kullandı.

% 99 doğruluk oranı

Bu çalışmada bilim adamları damarların, ellerin yumruk yapılarak belirginleştiğini açıklandı. Ayrıca araştırmada, derinlik kamerası kullanılarak 35 katılımcıdan 17.500 görüntü elde edildi. Araştırmacılar, bu damarların benzersiz özelliklerini belirlemek için yapay zeka kullandılar. Geliştirilen sistem, 35 kişilik grupta bir kişinin kimliğini yüzde 99'dan fazla doğruluk oranıyla belirlemeyi başardı. Shah, kimlik tespiti için damar kullanma fikrinin yeni bir fikir olmadığını ancak şu ana kadar bu girişimlerin genel olarak ileri teknoloji gerektirdiğini belirterek, bu hedefe piyasada bulunan 3 boyutlu kameralarla ulaştıklarını vurguladı.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }