Bilim

Endonezya'da tehlike altında olan dev ağaç türleri keşfedildi!

Endonezya'da keşfedilen yeni ağaç türü (Lophopetalum tanahgambut), 40 metre yüksekliğe kadar büyüyen, 1 m'ye kadar gövde çapına sahip büyük bir tepe ağacıdır.

Çeşitli araştırmalar sonucunda yeni tanımlanan bu yeni ağaç türleri, Celastraceae familyasındaki Lophopetalum cinsine aittir. Keşfedilen dev ağacın cinsi, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Nepal, Yeni Gine, Filipinler, Tayland, Vietnam, Avustralya ve Andaman Adaları'na özgüdür.

Dev ağaç türü bataklıklarda yetişiyor

Singapur Ulusal Üniversitesi Çevre Araştırmaları Enstitüsü araştırmacısı Agusti Randi ve meslektaşları, "Celastraceae familyası içinde yer alan Lophopetaleae, kanatlı tohumları olan ve bir damarı olmayan üç paleotropik cins içerir: Kokoona, Lophopetalum ve Peripterygia."

"En büyük cins Lophopetalum'dur. Bu cins kapsül şeklinde meyveler verir. Lophopetalum Hindistan'dan kuzey Avustralya'ya kadar uzanır, ancak tür çeşitliliği batı Malezya'da merkezlidir ve kabul edilen 19 türden yedisi Endonezya'nın Sumatra adasından rapor edilmiştir."

Yeni keşfedilen Lophopetalum tanahgambut, yalnızca Endonezya'nın Sumatra adasının turba bataklığı ormanlarında yetişir.

Araştırmacılar, "Turba bataklığı ormanları, hayatta kalmak için belirli uyarlamalar gerektiren benzersiz besin açısından fakir, karbon açısından zengin ve ıslak koşullarıyla bilinir" dedi.

"Bununla birlikte, bu habitatlar yeterince araştırılmadı ve tarıma kapsamlı bir şekilde dönüştürülüyor, bozulmamış bataklık ormanlarının yalnızca %11'i kalmış durumda. Diğer kalan alanlar bozuldu ve hala tarıma açılacak alanlara dönüştürülüyor."

Tehlike altındaki türler altında sınıflandırılması istendi

Lophopetalum tanahgambut'lar 40 m uzunluğa kadar büyür ve 1,05 m'ye kadar bir vücut gövde çapına sahiptir. Kök sistemi geniş olan bu ağaçlar, ağacın etrafından 15 m'ye kadar, yerden 1,5 m yüksekliğe kadar yükseltir.

Kabuğu pürüzsüz, boyuna çatlaklı ila pul pul, açık ila donuk gri veya süt beyazıdır. İç kabuk pembemsi turuncu ila soluk kırmızımsı kahverengidir. Lophopetalum tanahgambut'un Şubat-Nisan aylarında çiçek açtığı ve Nisan-Haziran aylarında meyve verdiği gözlemlenmiştir.

Araştırmacılar, keşfedilen bu yeni türlerin 'Tehlike Altında' olarak sınıflandırılmasını tavsiye etti.

"Genel olarak, bozulmamış bataklık ormanları Güneydoğu Asya'da azaldı ve tehdit altında ve kalan bataklıkların çoğu tarım alanlarına dönüştürülüyor veya drenaj nedeniyle bozuluyor."

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }