Bilim

Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor!

Kanada'nın Vancouver Adası'nın batı kıyısındaki Ocean Networks Canada (ONC) NEPTUNE'nin Barkley Canyon gözlem istasyonunda, genç bir erkek kuzey fil foku (Mirounga angustirostris), kameradan kaçan bir sablefish balığını (Anoplopoma fimbria) kovalarken görüntülendi. Victoria Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma, kuzey fil foklarının, ONC gözlem evinden yayılan sonar sinyallerini yemek arayışında "yemek zili" olarak kullandığını ortaya koydu.

Bu çalışma, PLOS ONE dergisinde yayımlandı ve bu nadir memelinin derin deniz davranışlarını, gelişmiş beslenme stratejilerini, av tercihlerini ve dinlenme alışkanlıklarını gözler önüne serdi. Çalışma kapsamında, 2022-2023 yılları arasında Barkley Canyon’daki 645 metre derinlikte bulunan araştırma sahasında, yaşları 4 ile 7 arasında değişen en az sekiz erkek fil foku kamera ve hidrofonlar aracılığıyla gözlemlendi.

Araştırma sonuçları, neredeyse tesadüfen elde edildi. Victoria Üniversitesi, Barselona merkezli Instituto de Ciencias del Mar (ICM-CSIC) ve ONC araştırmacıları, Barkley Canyon'da balık ve omurgasızların davranışlarını incelemek için yüksek çözünürlüklü kamera, akustik sonar, hidrofon, LED ışıklar ve otomatik yem salma sistemi kullanıyordu. Ancak kamera ve ses kayıtları incelendiğinde, fokların beklenmedik ziyaretleri tespit edildi.

Araştırmanın baş yazarı Héloïse Frouin-Mouy, "Fokların, araştırma aletinden gelen sonar sesini yiyeceklerin varlığı ile ilişkilendirmeyi öğrendiklerini düşünüyoruz. Bu duruma 'yemek zili' etkisi deniyor. Foklar, bu sesi avlarını bulmak için kullanıyor ve kameranın ışıklarından rahatsız olan sablefish balıklarını hedef alıyor," dedi.

Frouin-Mouy, Victoria Üniversitesi biyoloji bölümünde misafir bilim insanı olarak görev yaparken, Miami Üniversitesi’nden yardımcı bilim insanı olarak araştırmaya katkıda bulundu. Çalışmaya ayrıca UVic biyoloji profesörü Francis Juanes ve ICM-CSIC'den Jacopo Aguzzi de katıldı.

Bu araştırma, kuzey fil foklarının sonar sinyallerini yemek bulmak için nasıl kullandığını gösterirken, bazı fokların deniz tabanında kısa süreli uyuklama gibi yeni davranışlar sergilediği de keşfedildi. NEPTUNE gözlem istasyonunun gerçek zamanlı izleme kapasitesi, araştırmacıların bu nadir görülen memelileri neredeyse bir yıl boyunca gözlemlemelerine olanak tanıdı.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }