Bilim

Futbol maçlarında kullanılan 9 üstün teknoloji!

Teknolojideki son gelişmeler futbolu şekillendiriyor ve yeniliyor. Birçok ülke futbolda kullanılabilecek üst düzey teknolojik sistemler oluşturuyor. Günümüz teknolojisinin kullanılması ve yeni teknolo...

Goal Control 4D:

Sistem, X, Y ve Z koordinatlarını kullanarak üç boyutlu olarak kale çizgisine yaklaşan topun konumunu sürekli ve otomatik olarak kaydediyor. Sistem, oyuncuları, hakemleri ve diğer nesneleri ayırarak, sahadaki tüm nesnelerin üç boyutlu konumlarını, saha koordinat sisteminde birkaç milimetre hassasiyetle yerleştiriyor. Top çizgiyi tamamen geçtiğinde, merkezi analiz ünitesi şifreli sinyali 1 saniyeden daha kısa bir süre içinde hakemin saatine gönderiyor. Böylelikle sistem oyunlarda başarılı sonuçlar elde ediyor.

GoalRef:

GoalRef'in çalışma prensibi esas olarak topun içine yerleştirilmiş elektronik devre ve kalenin etrafındaki düşük frekanslı manyetik alana dayanıyor. Kale direğine yerleştirilen bir bobin, manyetik alandaki herhangi bir değişikliği tespit edebiliyor ve topun çizgiyi geçip geçmediğini tespit ediyor. Sistem, hedefi tespit ederse şifreli olarak gönderilen radyo dalgaları sayesinde maç görevlisinin saatine anında mesaj gönderiyor.

Gol Çizgisi Teknolojisi:

Sistemin çalışma prensibi görsel veriler üzerinden nirengi hesaplamasına dayanıyor. Topun arkasında, oyun alanını farklı açılardan gözlemleyebilen yüksek hızlı bir kamera bulunuyor. Mevcut yazılım, görüntüdeki topa karşılık gelen pikseli tanımlayarak her karedeki topun konumunu hesaplıyor. Ayrıca bazı kameralar topu göremiyorsa, yazılım topun nereye gideceğini tahmin edebiliyor. Topu takip ettikten sonra tüm görüntüler kaydedilir ve daha sonra bu veriler istatistik ve oyun analizi için kullanılabilir. Hawk-Eye sisteminin kurulması halinde stadyuma her kale için yedişer kamera yerleştirilmesi teklif edilmiştir. Sistem gerçek zamanlı olarak çalışır, böylece hakem hemen uyarılabilir.

Viper Pod:

Öte yandan Viper Pod, kıyafet içine yerleştirilen sensör ile birlikte kullanılıyor. GPS, hareket dedektörü ve kalp atış hızı monitörü ile birlikte gelir. Bu nedenle mesafe, hız, ivmenin yanı sıra yürüyüş dengesi ve kalp atış hızı gibi ölçümler de yapabilmektedir. Viper Pod'un diğer bir farkı, çarpışmaları takip edebilmesi ve oyuncunun ani yorgunluğunu kaydedebilmesidir. Bu nedenle, doğru oyuncu değişikliği kararını vermek ve uzun vadede en uygun oyuncunun kim olduğu anlayabilmek daha kolay oluyor.

Kinexon ONE:

Kinexon ONE, futbolcuların ve takımların oyunlarda ve antrenmanlardaki performansını, taktiklerini ve taktiklerini analiz eder ve ölçer ve belirli hedeflere ulaşmak için doğru antrenmanın yapılmasını sağlar. Sporcuların tam potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için önde gelen spor bilimcileri, antrenörler ve spor dernekleri tarafından geliştirilen ve önerilen çeşitli egzersizleri içeriyor.

Playertek Pod:

Sadece teknik direktörler değil, yayıncılar da birçok istatistiksel bilgiye erişebiliyor ve hatta görüntüleyebiliyor. Artık bir futbol maçında kimin ne kadar uzağa koştuğu, kaç doğru geçiş, kaç yanlış geçiş ve gelişmiş veriler (oyunun ağırlığını gösteren bir ısı haritası gibi) gibi temel bilgilere sahip olunabiliyor. Oyununuzu analiz etmek istiyorsanız, sahnedeki konumunuza göre bir ısı haritası oluşturmak için Playertek Pod adlı bir cihaz kullanabilir ve ne kadar çalıştığını öğrenebilirsiniz. Playertek Pod'u taktıktan ve oyunu tamamladıktan sonra cihazları eşleştirmek gerekiyor. Web uygulamalarının yanı sıra Android ve iOS cihazlarla uyumlu mobil uygulamalar bulunuyor. Eşleştirmeden sonra veriler görüntüleniyor.

Akıllı topu miCoach:

Akıllı top, bu alandaki en eski modern teknolojilerden biri. Birkaç yıl önce Adidas tarafından piyasaya sürülen miCoach, FIFA onaylı bir akıllı top. Dahili olarak hızı, dönüşü, sertliği ve uçuş yolunu algılayabilen sensörlere sahip. Şutun konumuna, servisin yoğunluğuna ve sonrasında ne olduğuna bakarak, oyuncunun son şutunu, orta çizgiyi ve hatta serbest vuruşlar ve köşe vuruşları gibi ölü toplara vuruşları da yeniden biçimlendirmek mümkün.

VAR (Video Yardımcı Hakem):

Bir futbol maçında saha dışındaki odada farklı açılardan kaydedilmiş çok sayıda ekran ve kamera ile maçın takip eden bir grup hakem ve teknisyen bulunuyor. Bu kişiler, hakemin göremediği veya anlayamadığı oyun sırasında en doğru kararları vermesine yardımcı olmaya çalışıyor. 2018 Dünya Kupası'nda yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu sistem, futbolu bazılarına göre daha adil hale getiriyor ve bazılarına ise futbolun heyecanını yok ediyor.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }