Bilim

Geri dönüştürülebilir yeni plastikleri mikroplar üretecek!

Bilim adamları, mevcut plastik ürünlerin yerini alabilecek geri dönüştürülebilir plastikler üretmek amacıyla tasarlanmış mikroplar üzerinde çalışıyor.

Energy's Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuar Moleküler Dökümhanesi, Ortak BiyoEnerji Enstitüsü ve Gelişmiş Işık Kaynağı işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırma sonucunda, poli(diketoenamin) veya PDK olarak bilinen sonsuz geri dönüştürülebilir plastiklerin mikroplarla başarıyla üretilebildiği açıklandı.

PDK'ler, esnek öğelerden yapı malzemelerine kadar birçok farklı alanda kullanılabilen bir plastik türüdür. Araştırmacılar, bitkilerden elde edilen şekerleri içeren bazı başlangıç malzemelerini E. coli mikrobu üzerinde çalışarak PDK plastiklerinin biyolojik alternatiflerini geliştirdi. Elde edilen PDK plastiklerinin %80'inin biyo-içeriğe sahip olduğu ve çalışma sıcaklığı aralığının petrokimya versiyonuna kıyasla 60 santigrat dereceye kadar genişletilebildiği görüldü. Bu özellik, spor malzemeleri, otomotiv parçaları ve daha fazlasında PDK kullanımına olanak sağlayarak plastiklerin daha geniş bir yelpazede kullanılmasını mümkün kılıyor.

Araştırmacılar, geri dönüştürülebilir plastiklerde %100 biyo-içeriğe ulaşmanın uygulanabilir olduğunu gösterdiklerini ifade ediyorlar. Bu tür plastiklerin büyük ölçekte üretilebilmesi halinde mevcut plastiklere ticari olarak rekabet edebileceği düşünülüyor.

Bu çalışma, plastik atık sorununun çözümüne katkı sağlamak ve fosil yakıt kaynaklarını azaltarak plastiklere yönelik talebi karşılamak amacıyla biyolojik olarak yenilenebilir ve döngüsel malzemelerin kullanılmasını teşvik etmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Araştırmacılar, insanların ihtiyaç duydukları ürünlere, bu ürünlerin kullanım ömrü sona ermeden önce sahip olabilecekleri bir döngüsel ekonomi modelini desteklemeyi hedefliyorlar.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }