Bilim

Google'ın trilyon parametreli yeni yapay zeka dil modeli ne gibi yenilikler sunuyor?

Google Brain ekibinden üç araştırmacı yakın zamanda yapay zeka dil modellerinde bir sonraki büyük gelişmeyi açıkladı: devasa bir trilyon parametreli transformatör sistemi.

Google Brain ekibinden üç araştırmacı yakın zamanda yapay zeka dil modellerinde bir sonraki büyük gelişmeyi açıkladı: devasa bir trilyon parametreli transformatör sistemi.

Yeni Google yapay zekası

Filozof yapay zeka dil modelleri çeşitli işlevleri yerine getirebiliyor. Popüler kullanım alanları olan yeni metinlerin oluşumunu sağlıyorlar. Bu inanılmaz yapay zeka modelleri, makine öğrenimi çok ileri seviyeye taşımış olsa da, Bu sistemler konuşma dilini anlamıyorlar, sadece anladıkları gibi görünmesi için ince kodlama yapılmışlar. Parametrelerin sayısı burada devreye giriyor. İstenen çıktıları elde etmek için ne kadar çok sanal düğme ve kadranı ayarlayabilirseniz, çıktının ne olduğu üzerinde o kadar sınırlanabilen kontrole sahip olabiliyorsunuz.   Basitçe söylemek gerekirse, Brain ekibi, mümkün olduğunca çok fazla sayıda parametreyi mümkün kılmak için. En fazla saf hesaplama gücünü sıkıştırırken modeli olabildiğince basit hale getirmenin bir yolunu buldu. Başka bir deyişle, Google'ın bu yapay zeka modelini akla gelebilecek her şekilde kullanabileceği kadar parası var. Donanım hesaplamalarına göre kullanılabileceği alanlar epey bir geniş.  

Yeni yapay zekası ile neler planlanıyor?

Brain takımı; Anahtar Transformatörleri, ölçeklendirilebilir ve en etkili biçimde dil öğrenenleridir. Bu modellerin, çeşitli doğal dil görevlerinde ve ön eğitim, ince ayar ve çok görevli eğitim dahil olmak üzere farklı eğitim çeşitlerinde mükemmel olduğunu görüyoruz. Bu ilerlemeler, yüz milyardan trilyona kadar parametreye sahip ve yoğun T5 temellerine göre önemli hız artışları sağlayan modelleri eğitmeyi mümkün kılıyor. Bunun tam olarak ne anlama geldiği ve ne planlandığı belirsiz. Bu modelde bir kerelik Açık yapay zekadan daha fazlası var, ancak Google'ın veya müşterilerinin yeni sistemi tam olarak nasıl kullanabileceği biraz karışık gibi görünüyor. Buradaki büyük fikir, yeterli kaba kuvvetin daha iyi hesaplama kullanma tekniklerine yol açacağı ve bu da daha az hesaplamayla daha fazlasını yapmayı mümkün kılacak olmasıdır. Ancak şu andaki gerçek şu ki, bu sistemler daha doğayı destekleyen ve daha kullanışlı teknolojilerle karşılaştırıldığında varlıklarını haklı çıkarma yolunda değiller. Bu kadar büyük bir sistemin yarattığı devasa karbon ayak izini görmezden gelmek saçmalık olur. Trilyon dolarlık teknoloji şirketleri tarafından çalıştırılabilecek bir yapay zeka sistemini kurmak oldukça zor gibi.  

Google'da yapay zeka modelinin üstüne yeni bir toplantı yapıldı.

Bilgisayar uzmanı Timnit Gebru: "Eylül ayında Google ofisinde yapılan bir toplantıda ekibinden kimsenin katılmadığı özel bir görüşme yapıldı." Görüşmenin detaylarını kimsenin bilmemesi Timnit Gebru'nun biraz canını sıkmış duruyor bunun üzerine "Onların oyun alanı isteklerini yaparlar" dedi. https://twitter.com/timnitGebru/status/1349389412791148546?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1349389412791148546%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FtimnitGebru2Fstatus2F1349389412791148546widget%3DTweet

Google AI nedir?

Google AI, Google'ın yalnızca yapay zekaya adanmış bir bölümüdür.  2017'de CEO Sundar Pichai tarafından duyurulmuştu.
  • Makine öğrenimi yazılımı geliştirmek için bulut tabanlı TPU hizmeti ( Tensor Processing Unit)vermek.
  • TensorFlow'un geliştirilmesi.
  • TensorFlow Araştırma Bulutu, araştırmacılara, araştırmanın açık kaynak olması ve bulgularını koymaları ve hakemli bir bilimsel dergide yayınlamaları koşuluyla, makine öğrenimi araştırmaları gerçekleştirmeleri için bin bulut TPU verecek.
  • Google personeli tarafından hazırlanan 5500'den fazla araştırma yayınına yönelik özel portal.
  • Sycamore: yeni bir 54-Qubit Programlanabilir Kuantum İşlemci.
 
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }