Hindistan'da yapılan bir araştırmada gözlük kullanan insanlar, gün içerisinde ellerini yüzlerine daha az götürmesinin sebebiyle koronavirüse yakalanma olasılıklarının daha az olduğu ortaya çıktı.
Koronavirüs pandemisi tüm hayatımızı etkilediğinden beri bilim insanları tüm dikkatlerini bu yöne çevirmiş durumda. Virüsü önlemek adına aşı ve ilaç araştırmaları devam ederken, günlük hayatımızda bu virüsten korunmak için de temizlik, maske ve sosyal mesafenin önemi vurgulanıyor. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre gözlük takan kişilerin COVID-19'a yakalanma olasılığının 3 kat daha az olduğunu öne sürdü. Bu olasılığın sebebi ise gözlük takan kişilerin ellerini yüzleriyle daha az temasta bulunmasıdır. Gözlük takmayan bir insan, günlük yaşamında daha sık olarak elini yüzüne götürüp gözüne, burnuna veya ağzına dokunmaktadır. Gözlük takan kişiler ise bu olayın tersine olarak gözünü daha az ovuşturur. Bu olay ile koronavirüse yakalanma riskini de daha aza indirgemiş olunuyor.Araştırmalara göre koronavirüse yakalananların yüzde 81'i gözlük takmamakta
Hakem onayından geçmemiş makaleye göre araştırmacılar, 2020'nin yaz aylarında iki hafta süresince bir hastanede bulunan 304 COVID-19 hastasını inceledi. 10 ila 80 yaş aralığında olan bu hastaların yüzde 19'unun gözlük taktığı belirtilirken geriye kalan yüzde 81'lik kısım ise gözlük takmamaktaydı. Bilim adamları ve araştırmacılardan oluşan bu ekip, katılımcıların saatte ortalama 23 kez yüzlerine, 3 kez de gözlerine dokunduğunu tespit etti. Bu araştırma sonucunda gözlük takan kişilerin koronavirüse yakalanma olasılığının 2 ila 3 kat daha az olduğu tespit edildi. Yayımlanan bilim makalesinde, "Kontamine ellerle gözlere dokunmak ve gözleri ovuşturmak önemli bir enfeksiyon yolu olabilir" şeklinde açıklamalara yer verildi.
Editör: Megabayt Haber