Sağlık

Grip aşısı, Alzheimer riskini azaltıyor!

Yeni yapılan bir çalışma, grip aşısının Alzheimer riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkardı. UTHealth Houston'dan bilim insanları, grip aşısı olmayan hastalarda, grip aşısı olanlara göre dah...

Yeni yapılan bir çalışma, grip aşısının Alzheimer riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkardı. UTHealth Houston'dan bilim insanları, grip aşısı olmayan hastalarda, grip aşısı olanlara göre daha yüksek hastalığı oranına rastlandığını ortaya çıkardı. Journal of Alzheimer's Disease dergisinde influenza aşısı ve Alzheimer hastalığı üzerine " Risk of Alzheimer Hastalığı After Influenza Vaccination: A Claims-Based Cohort Study using Propensity Score Matching " başlıklı bir çalışma yayınlandı. Hoston'da yer alan Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nden (UTHealtH Houston) araştırmacılar, en az bir doz grip aşısı uygulanan kişilerin, aşılanmamış akranlarına kıyasla önümüzdeki dört yıl içinde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığının %40 daha az olduğunu keşfetti. Çalışmada, önceden grip aşısı olan ve olmayan 65 yaş ve üstü ülkenin çeşitli yerlerinden ve büyük çapta ABD'li yetişkinleri içeriyor. Araştırmanın baş yazarı, UTHealth Houston'daki McGovern Tıp Fakültesi'nden Avram S. Bukhbinder şunları söyledi:

"Yaşlı erişkinlerde grip aşısının birkaç yıl boyunca Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını bulduk. Bu koruyucu etkinin gücü, bir kişinin yıllık grip aşısı aldığı yıl sayısıyla artıyor. Her yıl sürekli olarak grip aşısı olanlar arasında Alzheimer'a yakalanma oranı en düşüktü. Gelecekteki araştırmalar, grip aşısının aynı zamanda Alzheimer demansı olan hastalarda semptom ilerleme oranı ile ilişkili olup olmadığını gösterecektir."
Araştırmada grip aşısı olan 935.887 grubu ve grip aşısı olmayan başka bir 935.887 kişi grubu kapsamaktaydı. Oldukça geniş çapta yapılan araştırma, ABD genelinde yapıldı. Planlanan dört yıllık takip randevularında, aşılı hastaların %5.1'inde Alzheimer hastalığı gelişti, aşılanmamış hastalarda ise %8.5 prevalansı ile Alzheimer hastalığı gelişti. Bununla birlikte, demans riskinin azalması, influenzaya ek olarak tetanoz, çocuk felci, herpes ve diğerleri dahil olmak üzere diğer yetişkin aşıları ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın kıdemli yazarlarından McGovern Tıp Okulu'ndan Nöroloji Profesörü Paul E. Schulz şunları söyledi:
"Birkaç aşının Alzheimer hastalığından koruyabileceğine dair kanıtlar bulunduğundan, bunun grip aşısının spesifik bir etkisi olmadığını düşünüyoruz. Bunun yerine, bağışıklık sisteminin karmaşık olduğuna ve zatürree gibi bazı şeylern Alzheimer'ı daha kötü hale getirebileceğini biliyoruz. Fakat bağışıklık sistemini harekete geçiren bazı şeyler Alzheimer hastalığından koruyan bir şeye de yol açabilir. Açıkçası, bağışıklık sisteminin nasıl kötüleştiği veya geliştiği hakkında öğrenecek daha çok şeyimiz var."
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }