Güneş enerjisinin uzaydan Dünya'ya iletilmesi fikri yeni bir fikir değil. 1968'de Peter Glaser adlı bir NASA mühendisi, güneş enerjisiyle çalışan bir uydu için ilk konsept tasarımı üretmişti. Ancak şimdi, 55 yıl sonra, bilim insanlarının konu hakkında gerçekten başarılı bir proje yürüttükleri iddia edildi.
Caltech'ten bir araştırma ekibi, Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) adı verilen uzay kaynaklı prototiplerinin güneş ışığını topladığını, elektriğe dönüştürdüğünü ve Caltech'in Pasadena kampüsünün çatısına kurulu mikrodalga alıcılarla enerjinin toplandığını duyurdu.
Yayınlanan bir basın açıklamasında elektrik mühendisliği ve tıp mühendisliği ve Caltech'in Uzay Güneş Enerjisi Projesi'nin (SSPP) eş direktörü Profesör Ali Hajimiri, "Bildiğimiz kadarıyla, hiç kimse pahalı katı yapılarda bile uzayda kablosuz enerji transferini göstermedi. Bunu esnek hafif yapılarla ve kendi entegre devrelerimizle yapıyoruz. Bu bir ilk" dedi.
Tam olarak Güç Aktarımı Düşük Yörünge Deneyi için Mikrodalga Dizisi (veya kısaca MAPLE) olarak bilinen deney, SSPD-1'de yürütülen üç araştırma projesinden biridir. Caltech'e göre çaba, iki ayrı alıcı dizisini ve özel çiplere sahip hafif mikrodalga vericileri içeriyor. Ekip yaptığı basın açıklamasında, iletim kurulumunun onları uzaya göndermek için gereken yakıt miktarını en aza indirecek şekilde tasarlandığını ve vericilerin bir roketin üzerine katlanabilmesi için tasarımın yeterince esnek olduğunu söyledi.