Bilim

Güneş Sistemi'mizdeki yeni keşif: Venüs aktif volkanizmaya sahip

Gezegen bilimcileri, NASA'nın Magellan uzay aracı tarafından iki veya üç kez görüntülenen Venüs'teki volkanik alanları incelediler ve iki radar görüntüsü arasında sekiz ayda şekil değiştiren 2,2 km2'lik bir volkanik baca keşfettiler.

Araştırmada, Alaska Üniversitesi Fairbanks Jeofizik Enstitüsü'nden Profesör Robert Herrick ve NASA'nın Jet Tahrik Laboratuvarı'ndan Dr. Scott Hensley, NASA'nın Magellan uzay aracı tarafından 1990 ve 1992 yılları arasında toplanan Venüs yüzeyinin radar görüntülerini inceledi. Venüs'ün en büyük iki volkanı Ozza ve Maat Mons'u içeren bir alana odaklanan bilim insanları, "1991 yılının Şubat ayının ortasındaki bir Magellan görüntüsünü 1991 yılının Ekim ayının ortasındaki bir görüntüyle karşılaştırdık ve Maat Mons yanardağının bir parçası olan kubbeli bir kalkan yanardağının kuzey tarafında bir havalandırma deliğinde bir değişiklik fark ettik." dedi.

Profesör Robert Herrick ve Dr. Scott Hensley, bu yeni keşif için şu açıklamayı yaptı;

"Bileşimsel kısıtlamalar, Venüs'ün volkanik aktiviteyi tetikleyebilecek ısıyı serbest bırakan Dünya benzeri bol miktarda radyoaktif elemente sahip olmasıyla tutarlı. Venüs'teki çarpma kraterlerinin sayısı, ortalama yüzey yaşının birkaç yüz milyon yıl olduğunu gösteriyor. Ancak, kraterlerin çoğu, volkanik süreçler tarafından değiştirilmiş gibi görünen morfolojilere sahiptir; eğer öyleyse, ortalama yüzey yaşının yalnızca on milyonlarca yıl olduğu, Dünya'nın okyanus havzaları kadar genç olduğu anlamına gelebilir. Dünyadaki volkanizmanın büyük çoğunluğu, okyanus ortası sırtlardaki kabuk oluşumu veya yitim bölgelerinin üzerindeki volkanik yaylarla ilişkilidir. Venüs'ün güncel levha tektoniği yok. Jeolojik ve jeofizik gözlemlerle eşleşen Venüs'ün jeodinamik modelleri, volkanizmanın beklenen mevcut seviyesi eşleşmiyor ve Dünya'daki sıcak nokta volkanizması seviyesinden daha düşük. Yeryüzünde, Hawaii volkanik sıcak noktası birkaç yılda bir patlıyor. Venüs'te, Hawaii'nin Büyük Adasından daha büyük sıcak manto tüylerinin altında yatan boyutları ve yerçekimi imzalarına sahip birkaç düzine volkan var. Bir Venüs yıldız günü (243 Dünya günü) boyunca birden fazla bazaltik patlamanın meydana gelebileceği tahmin ediliyor. Bu benzetmeyi genişletmek, aynı süre içinde birkaç on kilometreyi kapsayan lav akış alanlarını ortaya çıkarıyor."

Araştırmacılar, görüntüler arasındaki sekiz ay boyunca havalandırmada bir lav gölü oluştuğunu tahmin ediyor, ancak içeriğin sıvı mı yoksa soğutulmuş ve katılaşmış mı tam olarak bilinmiyor. Ayrıca bir uyarı daha sunan ekip, volkanik olmayan yer duvarların, depremle tetiklenen bir çöküş sonunda çökmuş olabileceğini aktardı.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }