Hayvan kaynaklı metan gazı salınımı deniz yosunlu beslenme ile %82 oranında azaltıldı
Avustralya merkezli yapılan çalışmada, bir deniz yosunu türünden elde edilen takviye besinin eklendiği gıdalar ile beslenen ineklerin atmosfere %82'ye varan oranlarda daha az metan ga...
metan gazı saldığı tespit edildi.
İklim değişikliğinin tetikleyen etkenlere baktığımızda metan gazı emisyonlarının bu süreçte önemli bir yeri olduğunu fark ediyoruz. Bir sera gazı olarak tanınan metan, atmosferde karbondioksit kadar yoğun miktarlarda bulunmasa da gazın CO2’ye kıyasla çok daha etkili olması iklim değişikliği için oldukça etkili hale getiriyor. Ortaya sunulan çalışmalarda metan gazının 20 yıllık zaman diliminde CO2’ye kıyasla 84 kat daha fazla ısı hapsettiği belirtiliyor. Metan gazının atmosferde bu denli yer etmesinin baş sorumlusu ise insan kaynaklı hayvancılık aktiviteleri.
Gitgide artan hayvansal gıda tüketimine bağlı olarak geniş alanlarda ve çoğunlukla yeşil alanların imha edilmesiyle açılan hayvan çiftlikleri bazı araştırmacılara göre dünyadaki sera gazı emisyonlarının en az %15'inden sorumlu tutuluyor. İşin içine tarım faaliyetleri de girdiğinde bu oran %37’ler seviyelerine çıkıyor. Avustralya Bilimsel ve Sanayi Araştırma Kurumu ile Kaliforniya Davis Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacıların bir süredir yürüttüğü çalışmalarda, hayvanlara verilen yemlerde kullanılan deniz yosunu takviyesinin sera gazı emisyonlarında ciddi azalmaya sebep olduğunu gösterdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir