Bilim

Homininlerin bu beslenme alışkanlığı insanlık hakkında yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi!

Yeni yapılan bir araştırma, erken dönem insanların -homininlerin- beslenme alışkanlıkları hakkındaki uzun süredir devam eden varsayımlara meydan okuyor. Büyük hayvan etinin beslenmelerinin önemli bir parçası olduğu düşünülen geleneksel inancın aksine, beşeri atalarımızın yemek menülerinde yaklaşık 400,000 yıl önce su samurlarının da yer aldığı ortaya çıktı.

Küçük memeliler ve bitki kalıntılarının yetersiz korunması nedeniyle ortaya çıkan yanlış bir anlayış, erken dönem insanlarının temel olarak büyük hayvanları avcılıkla geçindikleri inancına yol açtı. Ancak Almanya'nın Bilzingsleben bölgesindeki 400,000 yıllık bir hominin alanında bulunan 94 su samuru kemiği, taş aletlere atfedilen kesik izlerini sergiliyor. Bu keşif, erken insanların sadece avlanmakla kalmayıp aynı zamanda ustaca su samurlarını işleyip tükettiklerini gösteriyor ve beşeri atalarımızın beslenme alışkanlıklarındaki önceki göz ardı edilen çeşitliliği aydınlatıyor.

Genellikle büyük hayvanları avlamak ve etlerini tüketmek, mızrak gibi araçların gelişimiyle ilişkilendirilir. Ancak Bilzingsleben'deki bulgular, taş aletlerin su samuru leşlerini karmaşık bir şekilde işlemek için kullanıldığını göstererek bu düşünceyi sorguluyor.

Araştırmada bulunan kalıntıların çoğunluğu genç yetişkin su samurlarına aitti ve bu da erken insanların beslenme alışkanlıklarıyla ilgili önceki varsayımları sarsarak, özellikle deneyimsiz ancak tamamen büyümüş, yağ açısından zengin hayvanlara odaklanılan bir strateji izlendiğini ortaya koyuyor.

Araştırma yazarlarından Profesör Sabine Gaudzinski-Windheuser, bu keşfin önemine dikkat çekerek, "Bilzingsleben su samuru sömürü kanıtları, Orta Pleistosen homininlerinin genellikle kabul edilenden daha çeşitli bir av seçimi ve kabul edildiğinden çok daha derin bir geniş yelpazeli geçim tarihini gösteriyor." dedi.

Araştırmanın bulguları, erken insanların beslenme alışkanlıkları ve onların karmaşık yemek tercihlerini anlama şeklimizi gözden geçirmenin ve zamanla tarım geliştikçe coğrafi konum, iklim ve mevcut kaynaklar gibi faktörlere bağlı olarak daha çeşitli bir diyete yönelmenin önemini vurguluyor.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }