Sağlık

Horlama nasıl geçer? İşte horlamanızı önleyecek basit çözümler

Horlamak hem sizin için hem de birlikte yaşadığınız insanlar için çok rahatsız edici bir durum olabilir. Ayrıca daha ciddi hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yazımızda horlama problemi ciddi boyutlarda olmayanlar için "Horlama nasıl geçer?" sorusuna cevap vermeye çalıştık. İşte horlamanızı önleyecek bazı basit çözümler.

Horlama gece uyurken partnerinizi rahatsız edebilir. Hatta obstrüktif uyku apnesinin bile bir işareti olabilir. Yine de horlamanız çok ciddi boyutlarda değilse sizi ve partnerinizi deliye çeviren bu horlamanızı engellemenin bazı yolları vardır. Sizlere bugün horlamanızı durdurabilecek bazı önerilerde bulunacağız.

Uyku pozisyonunuzu değiştirin

Birçok insan için horlama, yan tarafınıza kıyasla sırt üstü yatarken daha olasıdır. (Yerçekimi vücudun bazı dokularını çekerek hava yolunu daraltır ve bu en çok yüz yukarıya baktığınızda görülür.) Gece sırt üstü yatmanızı engellemek için birkaç basit yöntem deneyebilirsiniz. Geceliğinizin arkasına küçük bir cep dikerek oraya bir tenis topu benzeri bir şey koyarak uyurken tekrar sırt üstü yatmayı engelleyebilirsiniz. Ya da bir tane uzun büyük bir yastığı yanınıza alıp ona sırtınızı dayamak olabilir. Ayrıca başınızı yana eğik tutmanıza yardım eden horlama önleyici yastıklar da mevcut

Sigarayı bırakmak

Söylemesi yapmaktan daha kolay, ancak bırakmak için başka bir nedene ihtiyacınız varsa, bunu düşünün. Sigara içmek hava yolunu tahriş eder ve daraltır, bu da horlamayı tetikleyebilir veya şiddetlendirebilir.

Alkol ve ilaç kullanımınızı azaltın

Bazı ilaçlar hava yolu çevresindeki kasların gevşemesine neden olarak daha fazla horlamaya neden olabilir. Alkol de bunun gibidir. Bu nedenle çok içiyorsanız veya yatmadan önce içmeye meyilliyseniz, alkolü azaltmaya çalışın. Bazı ilaçlar benzer bir etkiye sahip olabilir. Size bir yatıştırıcı reçete edildiyse, doktorunuzla alternatifler hakkında veya son dozunuzu yatmadan çok önce almanın uygun olup olmayacağnı sorun.

Tıbbi durumlara dikkat edin

Birçok tıbbi durum horlamaya neden olabilir veya horlamayı kötüleştirebilir. Obstrüktif uyku apnesi en büyüğüdür. Horlamanız özellikle gürültülü ve sık ise ve özellikle horlamanız nefes darlığı veya boğulma gibi geliyorsa bunu mutlaka bir doktora danışmalısınız. Ancak diğer koşullar da horlamayı artırabilir, bu nedenle başka bir tıbbi sorunlar için de doktora görünün. Örneğin hipotiroidizm'in semptomlarından biri de horlamaya sahip olabilir. Uyku Vakfı, uyku apnesi uyarılarından birkaçını saymak gerekirse, horlamanız haftada üç geceden fazla oluyorsa, uykuluysanız veya gün içinde odaklanmakta güçlük çekiyorsanız veya horlama son zamanlarda kilo alıp vermeyle meydana geldiyse, kontrol yaptırmanızı öneriyor.

Tıkanıklığı temizleyin

Burnunuz tıkalıysa, muhtemelen ağzınızdan nefes alacaksınız. Burun tıkanıklığınızı temizleyin. Soğuk algınlığınız veya solunum yolu enfeksiyonunuz varsa, kısa sürede iyileşirsiniz; dekonjestanlar bu arada biraz yardımcı olabilir. Burun tıkanıklığınıza alerji gibi başka bir faktör neden oluyorsa alerji ilaçları almayı düşünün.

Burun bandı

Gece boyunca solunum yollarınızı açık tutmaya yardımcı olabilecek cihazlar var. En basiti, burun deliklerinizi biraz daha açık tutan yapışkan bir burun bandıdır.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }