Columbia Engineers tarafından yaratılan bir robot, etrafındaki çevreden ziyade kendini anlamayı öğreniyor. Beyniniz siz top oynarken veya giyinirken vücudunuzu çarpmadan, takılmadan veya düşmeden hareket ettirebilmeniz için sürekli olarak harekete hazırlanır. İnsanlar henüz bebekken kendi vücutlarını tanıyım anlamaya başlar ve artık robotlar da aynısını yapmaya başladı.  Columbia Engineering'den bir ekip, bugün ilk kez herhangi bir insan yardımı olmadan tüm vücudunun bir modelini sıfırdan öğrenebilen bir robot geliştirdiklerini açıkladı.

Araştırmacılar, Science Robotics'te yayınlanan yakın tarihli bir makalede robotlarının kendi kinematik modelini nasıl oluşturduğunu ve bu modeli çeşitli senaryolarda hareketleri planlamak, hedeflere ulaşmak ve engellerden kaçınmak için nasıl kullandığını açıklıyor. Robot vücudundaki hasarı bile otomatik olarak tespit ediyor ve daha sonra bu hasar düzeltilebiliyor. 

Columbia-Self-Modeling-Robot-scaled

Robot, kendini aynalarla dolu bir salonda izliyor ve öğreniyor

Araştırmacılar, akış halindeki beş video kameradan oluşan bir daireye robotik bir kol yerleştirdi. Robot, serbestçe hareket ederken kameralardan kendisini izledi.  Bir aynalı salonda kendini ilk kez keşfeden bir bebek gibi, robot çeşitli motor komutlarına tepki olarak vücudunun tam olarak nasıl hareket ettiğini öğrenmek için kıpırdandı ve büküldü. Yaklaşık üç saat sonra robot durdu. Dahili derin sinir ağı, robotun motor hareketleri ile çevresinde kapladığı hacim arasındaki ilişkiyi öğrenmeyi bitirdi.

Makine mühendisliği profesörü ve çalışmanın yapıldığı Columbia Yaratıcı Makineler Laboratuvarı yöneticisi Hod Lipson, “Robotun kendisini nasıl hayal ettiğini gerçekten merak ettik” dedi ve "Ama bir sinir ağına öylece kolayca bakamazsın, o tam anlamıyla bir kara kutu." diye ekledi. 

NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor! NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor!

Araştırmacılar çeşitli görselleştirme teknikleriyle uğraştıktan sonra yavaş yavaş benlik imajı ortaya çıktı. Aşağıdan bu çalışmanın teknik bir özetini izleyebilirsiniz:

Kendi kendini modelleyen robotlar, daha güvenli otonom sistemler sağlayacak

Robotların mühendislerden yardım almadan kendilerini modelleme yeteneği birçok nedenden dolayı önemlidir: Sadece işçilikten tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda robotun kendi aşınma ve yıpranmasına ayak uydurmasına ve hatta hasarı tespit etmesine ve telafi etmesine olanak tanır. Örneğin bir fabrika robotu, bir şeyin doğru hareket etmediğini algılayabilir ve telafi edebilir veya yardım isteyebilir.

Çalışmayı yöneten ve şu anda Duke Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan çalışmanın ilk yazarı Boyuan Chen şunları söyledi:

 “Biz insanların açıkça bir benlik kavramına sahibiz. Gözlerinizi kapatın ve kollarınızı öne doğru uzatmak veya bir adım geriye atmak gibi bir harekette bulunursanız kendi vücudunuzun nasıl hareket edeceğini hayal etmeye çalışın. Beynimizin içinde bir yerde benlik kavramına sahibiz, yakın çevremizin hangi hacmini işgal ettiğimizi ve hareket ettikçe bu hacmin nasıl değiştiğini bize bildiren bir benlik modeli."

Araştırmacılar, kişisel farkındalık yoluyla makinelere daha fazla özerklik verilmesini çevreleyen sınırların, risklerin ve tartışmaların farkındalar. Lipson, bu çalışmada gösterilen öz-farkındalığın, kendisinin de belirttiği gibi, "insanlarınkiyle karşılaştırıldığında önemsiz olduğunu, ancak bir yerden başlamanız gerektiğini kabul etmemiz gerektiğini söylüyor.