İnsanlar neden aşı olmak istemiyor? Aşı karşıtlığını tetikleyen faktörler neler?
Aarhus Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre aşıların yan etkileri konusunda şeffaf olmamak, aşılanmaya karşı komple teorilerini artırıyor. Aarhus Üniversitesi'ndeki
Aarhus Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre aşıların yan etkileri konusunda şeffaf olmamak, aşılanmaya karşı komple teorilerini artırıyor.
Aarhus Üniversitesi'ndeki Aarhus BSS'nin yaptığı yeni araştırmaya göre, vatandaşlara yaptırdıklarının aşıların yan etkilerinin bilgisi doğru verildiği takdirde, insanlar aşı yaptırma konusunda daha istekli oluyorlar.
AstraZeneca, Johnson & Johnson ve az da olsa BioNTech aşılarıyla ilgili ciddi yan etikler yaratabileceği sıkça tartışılan konulardan olmuştu. Yan etkilerle ilgili olan endişeler Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel sağlığa yönelik on tehdidinden birisi. Ve bu yüzden de aşıya karşı olan çekinceyi artırabilir. Bu bağlamda, yan etkileri dillendirmek küresel bağışıklığın önünde duran bir engel gibi görünüyor. Öte yandan bunların gizlenmesi veya hasıraltı edilmesi de vatandaşlarda bir kaygı yaratabilir. Dahası bu etik bir hareket de değil.
Bunlar da ilginizi çekebilir