Daha önce birçok kez yaşanan aksaklıklar nedeniyle ertelenen, NASA'nın en güçlü roketi Artemis 1'i uzaya gönderme görevi bu kez başarılı oldu. Artemis 1, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatıldı.
NASA'nın insanlığı tekrar Ay'a taşıyacak projesi olan Artemis Ay Programı dahilinde ilk adım olan ve Orion uzay aracını taşıyan Artemis I SLS roketi başarılı bir şekilde fırlatıldı. NASA, iki başarısız denemenin ardından, mürettebat taşımak için tasarlanan Orion kapsülünü, bugüne kadar geliştirdiği en güçlü roket olan Artemis ile uzaya fırlattı.
İşte o Artemis 1'in fırlatılma anları:
Artemis görevi en son Florida'yı vuran Nicole Kasırgası sebebiyle ertelenmişti.
Artemis 1 roketi, Orion uzay aracını Ay yörüngesine taşıyacak. Uzunluğu 98 metre ve 3.99 tonluk itiş gücündeki roketle Ay'a gönderilen Orion uzay aracı, gelecekte planlanan insanlı uçuşlar için bilimsel veri toplayacak.
Artemis I görevi ile Ay'a birçok farklı cisim götürülecek
NASA, Artemis I görevi ile Ay'a taşıyacağı birbirinden ilginç nesnelerin bir listesini yayınladı. Toplamda 54 kilogram olan bu cisimler arasında oldukça garip olanları da var.
- Apollo 11 görevinden küçük bir Ay taşı parçası
- Apollo 11'den bir yama ve bir cıvata
- 245 gümüş Snoopy iğnesi
- Birçok yama, bayrak ve iğne
gibi birçok farklı nesne uzaya taşınacak. Taşınacak eşyaların bir listesini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Artemis 1 görevinin önemi
Ay’a geri dönmenin 2030’larda Mars’a insan göndermenin önünü açacağını ve süreci kolaylaştıracağını düşünüyor. SLS ve Orion üzerinde 10 yıldan uzun süredir çalışılıyor. Her biri için bugüne kadar 20 milyar dolardan fazla harcama yapıldı. Orion, daha önce bir kez, 2014’teki deneme uçuşunda Dünya’nın etrafında hareket etmişti. Yapılan fırlatma, Kennedy’den bugüne kadar yapılan en güçlü fırlatma oldu.
Orion Ay ve çevresinde 42 günlük bir misyonu tamamlamak üzere gönderiliyor. 10 Ekim’de San Diego açıklarında Büyük Okyanus’a inerek ilk görevini tamamlayacak. SLS-Orion’un insanlı ilk misyonu Artemis 2 için 2024 hedefleniyor. Ay’ın yüzeyinde 1972’den sonra ilk kez insanların ayak basacağı Artemis 3 projesi için de 2025 sonu planlanıyor. NASA henüz Artemis 2 ve 3 misyonları için astronotları belirlemedi. Ancak Ay’ın yüzeyinde nereye iniş yapılabileceğine dair detayları paylaştı. 13 bölge belirleyen NASA, ilk misyon tamamlandıktan sonra bunların arasından tercih yapacak.