SAR değeri araştırması sonucunda en fazla radyasyon yayan akıllı telefonlar açıklandı. Listede önemli markaların önemli modelleri de yer alıyor.
Akıllı telefonların radyasyon yaydıkları bilinen bir gerçek. Her elektronik cihaz farklı seviyelerde de olsa kullanıcılarına radyasyon veriyor. Ancak bilime göre radyasyonun kabul edilebilir bir seviyesi var.
Amerikan Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) göre akıllı telefonlardaki radyasyonun insanlara zarar verdiğine dair güvenilir bir bilimsel kanıt bulunmuyor.
Yine de radyasyon seviyeleri merak edilen bir konu. Bankless Times'ın Almanya Federal Radyasyon Ofisi verilerine dayanarak yaptığı araştırmayla en fazla radyasyon yayan telefonlar belli oldu. Bu telefonların bir kısmı Türkiye'de satılmazken bir kısmı ise iç pazarda bulunuyor.
FCC, SAR değerinde üst sınır olarak kilo başına 1.6 watt'ı belirlemişti. Listedeki 10 telefondan dokuzu bu seviyenin altında yer alıyor.
İşte en fazla SAR değerine sahip 10 telefon:
- Motorola Edge: 1.79
- ZTE Axon 11 5G: 1.59
- OnePlus 6T: 1.55
- Sony Xperia XA2 Plus: 1.41
- Google Pixel 3XL: 1.39
- Google Pixel 4a: 1.37
- Oppo Reno5 5G: 1.37
- Sony Xperia XZ1 Compact: 1.36
- Google Pixel 3: 1.33
- OnePlus 6: 1.33
SAR değeri nedir?
SAR olarak kısaltılan Specific Absorption Rate yani özgül soğurma oranı, radyo frekanslarla çalışan mobil cihazların kullanıcıyı maruz bıraktığı radyasyonun kullanıcı tarafından emilme oranını ifade eder. Telefon ile konuşurken ya da telefon cebinizde, çantanızdayken maruz kaldığınız radyasyon oranı değişiklik gösterecektir.
Kullanıcıya açıklanan SAR değeri, mobil cihazın maksimum güçte çalışırken yaydığı radyasyon oranını belirtir. Çoğu zaman mobil cihazlar maksimum güçte çalışmazlar. Baz istasyonu ile telefon arasındaki mesafe ne kadar uzak olursa telefon o kadar yoğun bir güç ile çalışacak ve yaydığı radyasyon oranı da bir o kadar artacaktır.
Yüksek SAR değerine maruz kalmanın etkileri
Kısa vadeli zararlar (24 saat):
- Görüş alanında daralma.
- Kalp rahatsızlıkları.
- Kalp pilinin bozulma riski.
- Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
- Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
- Kalıcı işitme bozuklukları.
- Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
- Embriyo gelişiminin zarar görmesi.
- Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
- Kadınlarda düşük riskinin artması.
- İşitmede geçici aksaklıklar oluşması.
- Kan hücrelerinin bozulması.
- Bas ağrıları ve sersemleme
- Bağışıklık sisteminin bozulması.
Uzun vadeli zararlar (10 yıl):
- Yüksek tansiyon.
- Genetik yapının bozulması.
- Sperm sayısının azalması.
- Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
- Cilt kanseri.
- Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.
Her ne kadar sağlık uzmanları, güvenli SAR değerinin, yani maruz kalınan radyo frekans enerjisinin fazla 1.00 olması gerektiğini savunuyor olsa da uluslararası standartlar ve sertifika toplulukları cep telefonlarının 2.00 SAR değeri ile piyasaya çıkmasına izin veriyor. Bu değerleri dikkate alarak 'yüksek sar değer' ortalamalarına göre siz de alacağınız cihazı seçebilirsiniz.