Bilim

James Webb bu kez Jüpiter’i görüntüledi: Jüpiter’in de halkası olduğunu biliyor muydunuz?

Milyonlarca ışık yılı uzaklıkları fotoğraflayarak bize gönderen James Webb Uzay Teleskobu, bu kez güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter’i görüntüledi.

Uzun yıllar süren ve NASA’nın en pahalı projesi olan James Webb Uzay Teleskobu, bu yıl fırlatılmıştı. Uzayın derinliklerinden bize gönderdiği fotoğraflar ile evrenin gizemini çözmemizde bize yardımcı olan teleskobun son gönderdiği görüntüler ise güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den oldu.

Avrupa Uzay Ajansı tarafından NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak elde edilen görüntüler, Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını gözler önüne seriyor. Tıpkı Satürn gibi bir halkaya sahip olan Jüpiter’in kutup ışıkları da fotoğrafta muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

İşte James Webb Uzat Teleksobu’nun çektiği muhteşem Jüpiter fotoğrafları:

İlk olarak yukarıdaki fotoğrafta, Jüpiter’in muhteşem kutup ışıklarının göz alıcı renklerini görüyoruz. Bu fotoğraf, teleskopta bulunan üç özel kızılötesi filtre barındıran NIRCam ekipmanı ile çekildi. Kızılötesi ışıklar gözle görülebilir olmadığından, teleskobun elde ettiği görüntüler daha sonra işlenerek görülebilir renk spektrumuna dönüştürüldü.

Jüpiter’in de halkası olduğunu biliyor muydunuz?

James Webb Uzay Teleskobu’yla çekilen diğer görüntü ise, birkaç farklı fotoğrafın birleştirilmesiyle oluşturulan yukarıdaki fotoğraf. Görselde gördüğünüz kutup ışıkları gezegenenin hem güneyinde hem de kuzeyinde oldukça yüksek irtifalara ulaşmış durumda. Kutup ışıkları, alt bulutlardan ve üst puslardan yansıyan ışığı da vurgulayan daha kırmızı renklerle eşlenen bir filtrede parlıyor. Sarılar ve yeşillerle eşlenen farklı bir filtre, kuzey ve güney kutuplarında dönen pusları gösteriyor. Maviler ile eşlenen üçüncü bir filtre, daha derin bir ana buluttan yansıyan ışığı gösteriyor.

Jüpiter’in gözle görülemeyen halkasını da bu fotoğrafta görebiliyoruz. Jüpiter üzerinde yıllardır sürmekte olan ve Dünya’yı yutabilecek büyüklükte olan Büyük Kırmızı Nokta ise bu görüntüde beyaz olarak görünüyor. Bunun nedeni, nokta ve bulutların teleskoba çok fazla güneş ışığı yansıtması.

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar başaramadığımız şeyleri yapıyor ve evrenin sırlarını öğrenmemiz için bize ışık tutmaya devam ediyor. 

Teleskobu geçtiğimiz günlerde evrenin bilinen en eski galaksisini keşfetmişti. 13.5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen galaksinin ismi ise GLASS-z13. JWST, evrenin başlangıcı Big Bang'ten 300 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen GLASS-z13 galaksisinden gelen ışığı tespit etmeyi başardı.

Görüntüler ile ilgili sizin düşünceleriniz neler? Megabayt ekibiyle yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }