Bilim

James Webb Uzay Teleskobu'ndan akıllara durgunluk veren yeni görüntüler paylaşıldı!

James Webb Uzay Teleskobu'ndan yayınlanan ilk fotoğraflar, evrenin gizemlerini çözmeye atılan en önemli adımları oluşturuyor.

Gökbilimcilerin ve uzay hayranlarının yıllardır beklediği an gerçek oldu ve James Webb Uzay Teleskobu ekibi birçok çarpıcı görüntüyü komuoyuna açıkladı. İşte NASA'nın paylaştığı görüntüler ve detaylar...

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajansları ile işbirliği içinde geliştirilen en son amiral gemisi uzay teleskopu, Hubble , Spitzer ve Chandra'nın izinden gidiyor . Bulutsuların ve uzak galaksilerin muhteşem görüntülerinin yanı sıra bir ötegezegenin atmosferinin spektrumunun ilk hazinesi, teleskopun gerçekten neler yapabileceğini gözler önüne seriyor.

Dev Bir Dış Gezegenin Spektrumu

James Webb Uzay Teleskobu'ndan son yayınlanan görüntülerin ilki dev bir dış gezegenin spektrumuyla alakalı. Teleskopta bulunan ve atmosferlerinin içeriğini araştırabilen bir spektrograf bu bilgiler için kullanıldı. WASP-96, Jüpiter'in yaklaşık yarısı büyüklüğünde bir gaz devidir ve yaklaşık 1150 ışıkyılı uzaklıktadır. Her 3.4 günde bir yıldızının etrafında dönüyor. JWST, gezegenin etrafındaki bulutların ve pusların varlığını ortaya çıkarabilir.

Ölen Bir Yıldızın Bulutsusu

Bu görüntü, yakın ve orta kızıl ötesi dalga boylarında muhteşem Güney Halka Bulutsusu'nu göstermektedir: ölmekte olan bir yıldız, daha sonra yeni yıldızların malzemesi haline gelebilecek gaz ve toz bulutları dalgalarını dışarı atmaktadır. Hubble'ın artık ikonik görüntülerinin çoğu, Yengeç Bulutsusu ve Atbaşı Bulutsusu gibi nebulalardan oluşuyor.

Kompakt Bir Gökada Grubu

Stephan Beşlisi olarak bilinen beş gökadadan oluşan sıkı bir gruplaşmanın bu görüntüsü, şimdiye kadar keşfedilen ilk kompakt gökada grubunu ayrıntılı olarak göstermektedir. Bu tür yakın gökadalar, uzun kolları olan sarmal gökadalarda görülebileceği gibi, sık sık birbirlerine sürtünerek, birbirlerini bükerek ve birbirinden ayırarak kozmik bir döngüde kilitlenirler.

Genç Yıldızlardan Oluşan Bir Bulutsu (Nebula)

Bu görüntü, büyüdükçe gaz ve toz yutan genç ve büyük kütleli yıldızlarla dolu en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olan Karina Bulutsusu'nun bir bölümünü göstermektedir. JWST'nin hassas kameraları, bulutsuda daha önce hiç görülmemiş yüzlerce yeni doğan yıldızın yanı sıra arka planda gizlenen galaksileri ortaya çıkarır.

NASA'nın yaptığı canlı yayının tamamını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }