James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin şaşırtıcı ve muhteşem görüntülerini insanlara göstermekten çok daha fazlasını yapabiliyor. Gözlemevi, ilk kez, güneş sistemimizde yer almayan bir gezegenin atmosferinde karbondioksit olduğuna dair bir kaç net kanıt buldu. Uzay teleskobu, yaklaşık 700 ışıkyılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinde süzülen bir gaz devi olan WASP-39 b'deki karbondioksit gazını tespit etti.
Diğer teleskoplara göre daha detaylı inceleme yapabilen James Webb Uzay Teleskobu, karbondioksit gazının izlerini tespit edebiliyor
Hubble ve Spitzer teleskopları daha önceki zamanlarda gezegenlerin atmosferinde su buharı, sodyum ve potasyum tespit etmeyı başarmıştı. Ancak James Webb Uzay Teleskobu'nun daha güçlü ve hassas kızılötesine sahip özellikleri, gezegenlerin atmosferlerinde yer alan karbondioksit gazını diğer gazlardan ayırt edebiliyor.
Resmi JWST Twitter hesabı, "Bir gezegenin atmosferinin bileşimini anlamak, onun kökeni ve evrimi hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olabilir. Webb'in buradaki başarısı, gelecekte daha küçük kayalık gezegenlerin daha ince atmosferlerindeki karbondioksiti de tespit edip ölçebileceğine dair ilk kanıtları sunuyor."
NASA daha önce, yaklaşık 1.150 ışıkyılı uzaklıktaki bir gaz ötegezegeni olan WASP-96 b'den yakalanan James Webb Uzay Teleskobu spektroskopik verilerini yayınladı. Gözlemevi, daha önce WASP-96 b'de var olduğuna inanılmayan pus ve bulutların yanı sıra suyun varlığını tespit etti.
NASA, ılıman bir süper dünya keşfetti
Yine bu hafta araştırmacılar, yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta olan bir ötegezegenin keşfini duyurdular. NASA'nın Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) ve Kanada-Fransa-Hawaii teleskobu üzerindeki SPIRou spektropolarimetresini kullanan gökbilimciler, ikili sistem TOI-1452'de kırmızı bir cücenin yörüngesinde dönen ılıman bir süper dünya ötegezegeni keşfettiler.
Draco takımyıldızına 100 ışıkyılı uzaklıkta yer alan TOI-1452 ikili sistemi, TIC 420112589 veya 2MASS J19204172+7311434 olarak da bilinir ve ayrıca iki M- boyutundaki kırmızı cüce yıldızdan oluşur.
İki yıldız her 1400 yılda bir birbirlerinin etrafında dönerler ve yakın bir mesafeden birbirlerinden ayrılırlar. Birbirleriyle yakınlaştıklarında ise bu mesafe 97 AU (astronomik uzunluk birim) veya Güneş ile Plüton arasındaki mesafenin yaklaşık 2,5 katıdır.