Bilim

James Webb Teleskobu yeni bir yıldızın doğumunu yakaladı!

James Webb Teleskobu, L1527 kara bulutu içindeki genç bir protoyıldızın görüntülerini ortaya çıkardı. Teleskop tarafından yakalanan bu görüntüler, bize yıldızların nasıl oluştuğuna ve güneşimize benzer bir yapıya dönüştüğüne dair bilgiler sağlıyor.

James Webb Teleskobu, faaliyete geçtiğinden beri geçmişte yalnızca kalitesiz bir şekilde görüntülenen gök cisimlerinin daha net görüntülerini sağlıyor. İlk fotoğrafı, uzak evrenin bugüne kadarki "en derin" görüntüsünü gözler önüne sermişti. Şimdi ise yakaladığı son görüntüler, L1527 kara bulutu içindeki çok genç bir protoyıldızın muhteşem doğumunu yakaladı.

Kum saatine benzer şekli gaz ve tozdan oluşuyor

Yakalanan fotoğraf, mavi ve turuncu renkte parıldayan kum saati benzeri bir figürü gösteriyor. Bu renkler, yalnızca kızılötesi ışıkta görülebilir ve James Webb'in Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) kullanılarak yakalanmıştır. Kum saatinin tam ortasında yer alan protostar, siyah bir bant olarak görülebiliyor. Yıldızlar, yerçekimi tarafından emilirken merkezin etrafında dönen çok büyük miktarlarda gaz ve toz toplayarak oluşur.

Bu arada, mavi ve turuncu "renkler" aslında protostardan fırlayan ve yapının etrafındaki tozla çarpışan malzemelerin oluşturduğu boşlukları özetliyor. NASA, renklerin James Webb arasındaki toz katmanlarını temsil ettiğini söylüyor. En ince toz tabakasına sahip alanlar ise mavi olarak görünüyor. Ayrıca turuncu alanlardan daha az ışık kaçabildiğinden, bu bölgeler en kalın toz tabakasına sahip yerleri temsil eder.

James Webb'in yakaladığı bu görüntüler yıldız oluşumları hakkında önemli bilgiler sağlayacak

NASA, 100.000 yıllık protostarın yıldız oluşumunun daha en erken aşamasında olduğunu söylüyor ve ayrıca bize güneş sistemimizin ilk yıllarında nasıl olduğu hakkında bir fikir sağlayacak.

Kızılötesi Astronomik Uydu gibi misyonlar tarafından gözlemlendiği üzere, yaşı ve uzak kızılötesi ışıktaki parlaklığı göz önüne alındığında, L1527, yıldız oluşumunun en erken aşaması olan 0 sınıfı bir protostar olarak kabul edildi. Hâlâ karanlık bir toz ve gaz bulutu içinde kozalanmış olan bunun gibi protostarların, tam teşekküllü yıldızlar haline gelmeden önce önlerinde kat etmeleri gereken uzun bir yol var. L1527, yıldızların temel bir özelliği olan hidrojenin nükleer füzyonu yoluyla henüz kendi enerjisini üretemez. 

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }