Bilim

Jüpiter, 60 yıl aradan sonra Dünya'ya en yakın konumuna geliyor

Güneş sistemimizeki en büyük gezegen olan Jüpiter, bu hafta 60 yıl aradan sonra Dünya'ya en yakın konumuna gelecek.

Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen olması nedeniyle Jüpiter, uzun yıllardır dünyanın dört bir yanındaki gözlemciler için bir numaralı hedef olmuştur. Dev gezegen yaklaşık 60 yıl sonra ilk kez Dünya'ya en yakın konumuna gelecek ve kozmos hayranları için bu oldukça heyecan verici bir gelişme diyebiliriz.

Dünya ve Jüpiter, teknik olarak Güneş'in etrafında mükemmel daireler çizmediklerinden, gezegenler yılın zamanına bağlı olarak değişen mesafelerde birbirlerinin yanından geçerler. 26 Eylül Pazartesi, Jüpiter'in yörüngesi onu gezegenimizden 367 milyon mil uzağa yerleştirecek. Bu da 1963'ten bu yana en yakın mesafe olarak kayıtlara geçecek.

NASA'nın Huntsville, Alabama'daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde bir araştırma astrofizikçisi olan Adam Kobelski, amatör gözlemcilerin bile Galiean uydularının üç veya dördünü görebileceğini belirtti. (Galilei uyduları, Jüpiter'in en büyük 4 uydusu İo, Europa, Ganymede ve Callisto'nun ortak adlarıdır)

Jüpiter'i teleskopumla nasıl görebilirim?

Gece gökyüzündeki en büyük nesne olmasına rağmen, yetkililer en az 4 inç veya daha büyük daha büyük bir teleskop tavsiye ediyor. Ardından yüksek bir yere gidin ve gözlemlemeye başlayın.

Ayrıca havanın da güzel olmasını ummanız gerekiyor.

Başka gezegenleri görebilecek miyim?

Nasa'ya göre, "Jüpiter'in 53 adlandırılmış uydusu var, ancak bilim adamları toplamda 79 uydunun tespit edildiğine inanıyorlar.  En büyük dört uydu, Io, Europa, Ganymede ve Callisto, Galilean uyduları olarak adlandırılıyor." Jüpiter'i teleskopunuzla tespit edebiliyorsanız, olay sırasında en büyük aylar Jüpiter'in her iki tarafında parlak noktalar olarak görünmelidir.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }