Bilim

Jüpiter'e benzeyen dev bir süper gezegen görüntülendi!

James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanan gökbilimciler, Jüpiter'den yaklaşık 6 ila 12 kat daha büyük bir güneş dışı gaz devi olan HIP 65426b'nin görüntülerini yakaladı.

HIP 65426b, Erboğa takımyıldızında yaklaşık 363 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. İlk olarak 2017'de keşfedilen gezegen, Jüpiter'den 12 kat daha büyük.

 HIP 65426b, Güneş'ten iki kat daha büyük

Güneş'ten 3.000 K daha sıcak ve iki kat daha büyük olan gezegen, A2 tipi yıldız HIP 65426'nın yörüngesinde döner. HIP 65426b, ana yıldızın yörüngesinden 92 AU uzaklıkta döner. 

Exeter Üniversitesi'nden gökbilimci Doktor Sasha Hinkley, "Bu, yalnızca Webb için değil, genel olarak astronomi için de devrimsel bir an" dedi.

“Fizik, kimya ve oluşumları hakkındaki genel anlayışımızı şekillendirecek çok daha fazla ötegezegen görüntüsü bulunuyor.”

"Daha önce bilinmeyen gezegenleri de keşfedebiliriz."

James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRCam ve MIRI ekipmanları görüntülemeyi mümkün kıldı

James Webb Uzay Teleskobu'ndaki Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Enstrüman (MIRI), yıldız ışığını engelleyen ve uzay teleskobunun bunun gibi belirli ötegezegenlerin doğrudan görüntülerini almasını sağlayan küçük maskeler olan koronagraflarla donatılmıştır.

Hinkley, "Webb taçograflarının ev sahibi yıldızın ışığını bastırmak için ne kadar iyi çalıştığını görmek gerçekten etkileyici" dedi.

Yıldızlar gezegenlerden çok daha parlak olduğu için ötegezegenlerin doğrudan görüntülerini çekmek oldukça zordur. Her bir filtre görüntüsünde, yabancı dünya biraz farklı şekilli bir ışık damlası olarak görünür. Bunun nedeni ise Webb'in optik sisteminin özellikleri ve ışığı farklı optikler aracılığıyla çevrilmesidir.

Bulgular üzerine oluşturulan keşfe buradan göz atabilirsiniz.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }