Bilim

Kakaoyu ilk olarak hangi toplum kullandı? İnsan kurban ederken sıcak çikolata içiyorlardı

Günümüzde kahvaltıların, tatlıların, yemek sonrası atıştırmalıkların ve içeceklerin vazgeçilmezi olan kakaoyu tüketirken ilk olarak nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? İşte kakao ilk olarak hangi toplum tarafından ve ne amaçlı kullanıldı...

Ağaçlarda yetişen para veya tanrılardan gelen bir yiyecek olarak tanımlanan kakao, eski Mezoamerikalı toplumlar tarafından dünyaya vazgeçilmez bir yiyecek olarak tanıtıldı. 
Kakaonun tarihi geçmişi ve tarihöncesi, özellikle Mayalar ayin ve dinsel törenler nedeniyle çok  büyük anlam taşımaktadır. 

Antik seramik kaplardaki kakaoyu tanımlamaya yönelik geçmiş çabalar, elit Maya halkı tören bağlamıyla kakaonun nasıl dağıtıldığı ve ona kimlerin erişebileceğine dair bazı varsayımları ortaya attı.

Her Mayalı kakao tüketebiliyordu

Yeni bir araştırmada, California Üniversitesi, Santa Barbara'daki bilim insanları, Belize ve Guatemala arasında bulunan ve antik Maya sakinlerinin bir kesitini temsil eden El Pilar'da konut ve sivil bağlamlardan 54 arkeolojik seramik parçası inceleme altına aldılar. Bilim dünyasının elde ettikleri sonuçlara göre, kakaonun tamamen yaygın olduğu ve her Mayalının erişebildiğini gösterdi. Hatta bazı buluntularda, kakaonun bazı sivil yerleşim bölgelerinde kullanıldığı ortaya çıktı.

Kakaonun lüks olduğu düşünülüyordu

Santa Barbara'daki California Üniversitesi'ndeki Meso-Amerikan Araştırma Merkezi'nin bir antropolog ve yönetici olan Dr. Anabel Ford, “Uzun zamandır Mayalar için kakaonun seçkin bir ayrıcalık olduğu varsaymıştık” dedi.

"Artık bunun böyle olmadığını biliyoruz. Kakao içmek herkesin erişebileceği bir lükstü.”

Dr. Ford ve meslektaşları, kakao kullanımını test etmek için 54 arkeolojik seramik parçasını inceledi. El Pilar'dan gelen çanak çömlek parçaları, antik Maya sakinlerinin bir kesitini temsil eden Geç Klasik dönem sivil ve yerleşim bağlamlarına kadar izlendi.

Çalışma, bu parçaların kimyasal (kafein, teobromin ve teofilin) bir analizini içeriyordu.

Dr. Ford, "Kakaonun kimyasal izlerinin keşfi, araştırmayı mümkün kıldı, ancak ana etken madde olan teobromin, kakaonun özelliğinden emin olmak için yeterince yeterli değildi" dedi.

Kap kacak dahil her şeyin içinde kakao aradılar

Bunun üzerine bilim insanları, kaseleri, kavanozları ve tabakları da test ettiler. Tüm kap tiplerinde kakao kanıtlarına rastlanıyordu.

“İlk başta bu bir sürpriz oldu, ancak kullanımlarının varlığı ve anlaşılması düşünüldüğünde, kaseleri bu işe katmak iyi oldu."

"Çalışmamızda kritik olan şey, El Pilar-Belize Nehri bölgesinde topladığım verilerin sadece elit halkı değil, sıradan haneleri vurgulamasıydı."

"Araştırmamız böylece tanımlama  konusunda çığır açıyor."

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }