Kilo verme programıyla kilo veren kişiler, daha düşük sistolik kan basıncı seviyelerine, kolesterol-iyi kolesterol oranına ve diyabetik seviyelerinde iyileşmeye sahipti.
American Heart Association'ın dergisi olan Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes'ta yayınlanan sistematik bir araştırma incelemesine göre, kilo verildiğinde bir miktar kilo geri alınsa bile, yoğun bir davranışsal kilo verme programında yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, diyabet ve kardiyovasküler gibi önemli hastalıkların önüne geçebilir.
Amerikan Kalp Derneği'nin 2023 İstatistiksel Raporu'nun güncellemesine göre, küresel olarak fazla kilo ve obezite, 2020'de 2,4 milyon kişinin ölümüne katkıda bulunmuştur. Obezite ile mücadele eden veya fazla kilolu kişiler, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyona karşı daha hassastır ve bu da kardiyovasküler hastalık olasılığını artırır. Ayrıca hastalar, Tip 2 diyabetin öncüsü olan insülin direnci geliştirme riski altında kalırlar.
Kilo verme programları, sağlıklı yiyecekler yemek ve fiziksel aktiviteyi artırmak gibi yaşam tarzı ve davranış değişikliklerini teşvik ederek insanların sağlıklı bir kilo vermesine ve bu kiloyu korumasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu programlardan sonra bir miktar kilo almak yaygındır.
Bu derlemede araştırmacılar, yoğun davranışsal kilo verme programı uygulayan kişiler ile daha az yoğun veya hiç kilo verme programı uygulayan kişiler arasında kardiyovasküler hastalık ve Tip 2 diyabet risk faktörlerini karşılaştırmak için mevcut olan uluslararası bilimsel çalışmaları değerlendirdi.