Birleşik Krallık’ta oldukça geniş kapsamlı ve önemli bir araştırma gerçekleştirildi.
45 bin kişinin koronavirüs pandemisi öncesinde çekişmiş beyin görüntülerini inceleyen bilim insanları, bu bireyler arasında koronavirüse yakalananları belirledi. Daha sonra bu bireylere yeni bir beyin taraması gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlar ve eski veriler karşılaştırıldığında ortaya oldukça önemli sonuçlar çıktı.
Araştırma sonucunda,
COVID-19’un beyinde küçülmeye yol açtığı anlaşıldı. Hastalığa yakalanmadan önce bir sorunu bulunmayan insanların beyinlerindeki
gri maddenin, hastalığa yakalandıktan sonra
seyreldiği gözlemlendi.
Frontal Lob ile temporal lobda kendini gösteren durum, bilim insanları tarafından oldukça endişeyle karşılandı. Hakem heyetlerine sunulan araştırma onay aldıktan sonra daha fazla açıklama yapılacak.
Beyin küçülmesi ne anlama geliyor?
Hürriyet'e konuşan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, araştırmanın dikkat çekici olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Koronavirüsten en çok etkilenen organlardan birisi beyin. Normalde yaşlanmayla beraber nasıl cildimiz değişiyorsa, beynimiz de değişiyor. Beyinde bazı hücreleri kaybediyoruz ve zaman içinde küçülüyor. Tabii bu küçülmeyi mümkün olduğunca aza indirmek beyin fonksiyonlarının hayatta kalmasını sağlıyor. Şimdi de koronanın etkisi ortaya çıktı. Koronavirüsün beyinde küçülmeye neden olan iki ihtimal üzerinde duruluyor. Birincisi damarsal olarak etki. Çünkü koronavirüs sonrası beyinde pıhtı atma veya inme gibi vakaları çok sık görüyoruz. Bu da damarların etkilendiğini gösteriyor. Damarlar etkilenirse zaman içerisinde gri madde de etkileniyor. İkinci durum ise koronavirüsün direkt beyin hücrelerini etkilemesi…"
Gri madde azalırsa ne olur?
Hürriyet editörünün "Peki gri cevherin kalınlığının azalması ve doku kaybının fazlaca olması ne anlama geliyor?" sorusu üzerine konuşmaya devam eden Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, gri maddedeki etkilenmesinin vücut için kritik önem arz ettiğini söyledi. Bilim insanı,
"Gri maddenin incelmesi beyinde hücre sayısının azalmasına neden olur. Beyin hücrelerimiz etkilenirse de beynin yaptığı tüm fonksiyonlarda eksilme görülür. Genelde de uzun dönemde etkileri ortaya çıkar. Çünkü beyin çok kuvvetli bir yapı… Bir hücrede kayıp yaşanınca diğer hücreler destek olsa da uzun dönemde kalıcı olmuyor. Sonunda da kişilerde hafıza kayıpları meydana geliyor ve bazı şeyleri algılaması zorlaşıyor. Ağrılar daha da artıyor ve nörolojik rahatsızlıklar ön plana çıkıyor. Hatta hastaların ilaçlara verdiği yanıtlar da azalıyor. Yani sonuçları uzun vadede epey korkutucu… Bu nedenle koronavirüs geçirdikten sonra en çok dikkat etmemiz gereken nokta beynimiz olmalı. Uzun süreli etkilerini azaltmak için bir an önce nöroloji uzmanlarına başvurulmalı." dedi.