Sağlık

Magnezyum'un sağlığa etkileri! Hep genç kalmak isteyenlere...

Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki (ANU) Nörogörüntüleme ve Beyin Laboratuvarı'ndan bilim insanlarına göre, günlük diyetinizde alınan magnezyum, yaşlandıkça daha iyi beyin sağlığına yol açıyor.

Araştırmacılar, ıspanak ve fındık gibi magnezyum açısından zengin gıdaların tüketilmesinin, yaşlılık sonucunda önde gelen ölüm nedenlerinden ve dünyanın en büyük yedinci hastalığı olan bunamanın riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Birleşik Krallık'ta yaşları 40 ila 73 arasında değişen, bilişsel olarak sağlıklı 6.000'den fazla katılımcı üzerinde yapılan araştırma, her gün 550 miligramdan fazla magnezyum tüketen kişilerin beyin yaşının, 55 yaşına geldiklerinde yaklaşık bir yıl daha genç olduğunu buldu.

Araştırmanın başyazarı ve PhD araştırmacısı Khawlah Alateeq, "Çalışmamız, magnezyum alımındaki yüzde 41'lik bir artışın, daha iyi bilişsel işlev ve daha düşük risk veya daha sonraki yaşamda bunamanın gecikmeli başlangıcı ile ilişkili, yaşa bağlı daha az beyin küçülmesine yol açabileceğini gösteriyor" dedi.

Magnezyum açısından yüksek bir diyetin potansiyel faydalarını ve iyi beyin sağlığını geliştirmede oynadığı rolü vurgulayan araştırma, ANU Ulusal Epidemiyoloji ve Nüfus Sağlığı Merkezi tarafından gerçekleştirildi.

Dünya çapında bunama teşhisi konulacak insan sayısının 2019'da 57,4 milyondan 2050'de 152,8 milyona iki kattan fazla artarak sağlık ve sosyal hizmetler ile küresel ekonomi üzerinde daha büyük bir baskı oluşturacağına inanılıyor.

Makalenin ortak yazarı Dr. Erin Walsh, "Demansın tedavisi olmadığından ve farmakolojik tedavilerin geliştirilmesi son 30 yılda başarısız olduğundan, önlemeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiği önerildi" dedi.

"Araştırmamız, beslenme stratejileri yoluyla sağlıklı beyin yaşlanmasını teşvik etmeyi amaçlayan halk sağlığı müdahalelerinin geliştirilmesi konusunda bilgi verebilir."

Araştırmacılar, daha genç yaşlardan itibaren diyetlerimizde daha fazla magnezyum alımının, 40'lı yaşlarımıza geldiğimizde nörodejeneratif hastalıklara ve bilişsel gerilemeye karşı koruma sağlayabileceğini söylüyor.

Katılımcılar, 16 aylık bir süre boyunca beş kez çevrimiçi bir anket doldurdu. Sağlanan cevaplar, katılımcıların günlük magnezyum alımını hesaplamak için kullanıldı ve değişen porsiyon boyutlarına sahip 200 farklı gıdaya dayanıyordu. ANU ekibi, katılımcıların diyetlerinden ortalama bir magnezyum alımı tahmini sağlamak için yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, tohumlar ve kepekli tahıllar gibi magnezyum açısından zengin gıdalara odaklandı.

Araştırma ekibi, çalışmalarının, daha yüksek diyet magnezyum alımının, yaşlanma sürecinin erken dönemlerinde nöro-korumaya katkıda bulunabileceğini ve önleyici etkilerin 40'lı yaşlarda veya daha önce başlayabileceğini gösterdiğini söyledi. 

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }