Bilim

NASA, Jüpiter uydusu Ganymede'in sesini paylaştı! Esrarengiz sesler...

Juno Uzay Aracı, 2016'dan bu yana Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter ve uydularından bilgileri bize ulaştırmaya devam ediyor. NASA, Jüpiter'in en büyük uydusu...

Juno Uzay Aracı, 2016'dan bu yana Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter ve uydularından bilgileri bize ulaştırmaya devam ediyor. NASA, Jüpiter'in en büyük uydusu olan Ganymede'nin seslerini YouTube üzerinden paylaştı. Sesler oldukça ilgi çekici.

Ganymede'in sesleri paylaşıldı

[caption id="attachment_37306" align="alignnone" width="1600"] Juno Uzay Aracı[/caption] Juno uzay aracı, Jüpiter'in ve Güneş sisteminin en büyük uydusu olan Ganymede'den 50 saniyelik bir ses kaydını gönderdi. Southwest Araştırma Enstitüsü’den Juno misyonunda baş araştırmacı olan Scott Bolton, American Geophysical Union’ın sonbahar toplantısında 50 saniyelik ses kaydının sunumunu yaptı. İşte Ganymede uydusunun sesleri: Juno'dan gelen ses kaydı ve veriler sayesinde Jüpiter ile Dünya atmosferleri arasında karışlaştırmalar yapılabilecek. Juno'nun üzerinde bulunan Waves adlı kayıt cihazı bu ses kayıtlarını topladı. Kayıt cihazı, gezegenin manyetosferinde üretilen manyetik radyo dalgaları topladı. Daha sonra frekansları, ses izini yapmak için ses aralığına kaydırarak ses dosyasını oluşturdu. Juno, Ganymede’in ses dosyasını 34. yolculuğu sırasında gerçekleştirdi. Ses kaydının oluşturulduğu esnada araç, uydudan tam olarak 1.038 kilometre uzaklıktaydı Ayrıca araç, saatte 67 bin kilometre hızla gidiyordu. Waves ses kayıt cihazından gönderilen verilerinin detaylı analizi ve modellemesi hala devam ediyor.

Ganymede

Ganymede, Jüpiter'in doğal uydularından biridir. Jüpiter'in ve aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en büyük uydusudur. Merkür gezegeninden daha büyüktür. 7 Ocak 1610 tarihinde Galileo Galilei tarafından bulunmuş ve o dönemde tanımlanan 4 Galilei uydusu arasında gezegene yakınlık açısından üçüncü sırada bulunması nedeniyle Jüpiter'in 'III' numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır. Ganymede, İo ve Europa ile 1:2:4 Laplace rezonansı içinde gezegenin etrafında dönmektedir.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }