Yeni elde edilen görüntülerde, Io'nun yüzeyinde devasa bir lav gölü olduğu ortaya çıktı. Bu görüntüler, Aralık 2023 ve Ocak 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Juno uzay aracının yakın geçişleri sırasında kaydedildi. Io, aktif volkanlarıyla ünlü bir uydudur ve bazı patlamaları Dünya'daki teleskoplarla dahi gözlemlenebilecek kadar güçlüdür.

Yeni görüntülerde, Io'nun yüzeyindeki Loki Patera adlı 200 kilometrelik lav gölü detaylı bir şekilde görülebiliyor. Bu lav gölü, Io'nun derinlerinde bulunan magma rezervuarlarının üzerinde bulunuyor. Juno misyonunun baş araştırmacısı Scott Bolton, yaptığı açıklamada, gözlemlenen lav gölündeki yansımaların bazı bölgelerin Dünya'da obsidiyen camı gibi pürüzsüz olduğunu gösterdiğini belirtti.

Lav gölünün içinde, kaya parçalarıyla dolu adacıklar bulunuyor. Bu manzara, bilim insanlarının ilgisini çekiyor ve Io'nun yüzeyinin diğer Galilean uydulara göre daha düz olduğunu ortaya koyuyor. Io'nun yüzeyi, erimemiş alanlarda sarı kükürt ve kükürt dioksit ile kaplıdır.

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

Juno uzay aracı, Jüpiter'in atmosferindeki oksijen ve hidrojen seviyelerini ölçmek için görevine devam ediyor. Ayrıca, her biri ABD kıtasının genişliğinde olan kutup siklonlarını da incelemektedir. Juno'nun Jüpiter'e olan yakın geçişi, 12 Mayıs'ta gerçekleşecek.

Editör: Enes Sapmaz