Bilim

NASA, Curiosity aracıyla Mars'ı timelapse çekti!

NASA'nın Curiosity gezgini, Mars güneş konjüksiyonu için görevlere ara verildiği bir dönemde, Hazcams'ını farklı bir amaç için kullanarak Mars gününü zaman içinde kaydeden etkileyici bir timelapse çekti. 31 Aralık 2023 tarihinde paylaşılan bu benzersiz görüntüler, Curiosity'nin sabit pozisyonundan alınan 12 saatlik bir zaman diliminde, güneşin doğudan batıya doğru hareketiyle birlikte manzara üzerindeki kendi gölgesini yakalıyor.

Curiosity'nin bu olağanüstü çekimleri, NASA'nın Mars gezginlerine, iletişimlerini etkileyebilecek doğal bir fenomen olan Mars güneş konjüksiyonunu beklerken bir süreliğine ara verildiği bir zamana denk geldi. Mars güneş konjüksiyonu öncesinde Curiosity, park pozisyonuna alındı, ancak Hazcams'ı çalışmaya devam etti. Hazcams, normalde gezginin tehlikeli olabilecek arazilerden kaçınmasına yardımcı olmak için kullanılırken, bu kez gezgin biraz turistik faaliyetlere özgürce katılabildi.

NASA'ya göre, Curiosity'ye konjüksiyonun başlamasından birkaç gün önce, 12 saatlik dizileri kaydetmesi talimatı verildi. Bu, olası hava olaylarını yakalayıp yakalayamayacağını görmek için yapıldı. Her ne kadar bu gerçekleşmese de, Curiosity'nin 8 Kasım tarihinde çektiği görüntüler oldukça büyüleyici. Bu görüntüler, gezginin ön ve arka Hazcams'ından görünen manzarayı gösteren iki video halinde birleştirildi.

Curiosity, Mars güneş konjüksiyonu sırasında 11-25 Kasım tarihleri arasında görevlerine ara verildiği sırada, Mars'ın Sharp Dağı'nın tabanında bulunan pozisyonundan 5:30 AM ile 5:30 PM arasında kayıt yaptı. Mars gezginleri, konjüksiyonun ardından normal faaliyetlerine geri dönmüştür.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }