"Neptün'ü güney yazı başladığında gözlemlediğimiz için temel olarak sıcaklıkların yavaş yavaş artmasını bekliyorduk. Fakat gördüğümüz şey 15 yıl boyunca yaklaşık 8°C bir sıcaklık düşüşüydü."
Neptün giderek soğuyor ve nedenini bilmiyoruz! Bilim insanları şaşkın...
Yaklaşık yirmi yıllık gözlemlerin ardından Neptün'ün güney yarımküresinin ısınması gerekirken yavaş yavaş soğuduğu ortaya çıktı ve nedenini bilmiyoruz. 2003 yılından bu yana yapıla...
Neptün'ün güney yarımküresinin ısınması gerekirken yavaş yavaş soğuduğu ortaya çıktı ve nedenini bilmiyoruz.
2003 yılından bu yana yapılan gözlemler, gezegenin güney yarım küresindeki sıcaklığın giderek düştüğünü gösteriyor. İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nden Michael Roman ve meslektaşları , 2003 yılında yapılan nispeten ayrıntılı ilk ölçümlerden bu yana Neptün'ün sıcaklığının nasıl değiştiğini anlamak için dünyanın en büyük birkaç teleskopundan gelen verileri inceledi.
Micheal Roman, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
Gözlemler, gezegenin güney kutbuna yakın bir yerde bir sürprizi de ortaya çıkardı. 2018 ve 2020 arasında, bu bölge yaklaşık 11°C ısındı; bu, Neptün'ün güneş etrafındaki bir turunu tamamlamasının 165 Dünya yılından fazla sürdüğü düşünüldüğünde, beklenmedik şekilde hızlı bir değişim. Roman, Neptün'de bir sezon 40 yıldan fazladır, bu nedenle bu değişikliklerin çok daha kademeli olmasını beklerdik" diyor.
Neptün'ün atmosferinde bu iki zıt değişikliğe neyin sebep olduğu belli değil . Roman, hızlı ısınmanın basitçe hava koşullarından kaynaklanabileceğini söylüyor - benzer bir ısınma Satürn'ün kuzey kutbu üzerinde büyük bir fırtınanın oluşumu sırasında gözlemlendi - ancak uzun vadeli soğuma bundan daha karmaşık.
Gezegenin atmosferindeki kimyayı etkileyebilecek 11 yıllık güneş aktivitesi döngüsü ile ilgili olabilir veya tam olarak anlamadığımız mevsimsel bir süreç olabilir.
Neptün mevsimlerinin uzunluğu sayesinde, iklimindeki bu garip değişikliklere neyin sebep olduğunu anlayabilmemiz biraz zaman alabilir. Roman, “Neptün'ün kabaca 100 yüksek kaliteli fotoğrafına denk gelen yaklaşık 17 yıllık görüntümüz var ve şu anda mevcut olan tek şey bu. Tek bir mevsimin yarısından daha az yani. Bunu gerçekten anlayabilmek için onlarca yıl daha gözlemlememiz gerekiyor” dedi
Bunlar da ilginizi çekebilir