Bilim

On binlerce uydu ile Antarktika'nın eriyip gitmesini görüntülediler!

Araştırmacılar, Antarktika kıyıları boyunca yer alan buzullarını on binlerce uydu verileriyle eriyen buzulları 2019'dan 2020 yılına kadar görüntüledi.

Araştırmacılar, Antarktika kıyıları boyunca yer alan buzulların eriyen kar ve daha sıcak okyanus sularının bir kombinasyonu nedeniyle yaz aylarında daha hızlı aktığını belirtti.

Ortalama olarak, buzullar yılda yaklaşık bir kilometre hızla hareket ettiği düşünülüyor. Ancak yeni bir çalışmaya göre ise, buz akışının hızında mevsimsel bir değişiklik saptandı ve bu akış, sıcaklıkların daha sıcak olduğu yaz aylarında %22'ye kadar daha da hızlanmış durumda.

Şimdiye kadar, Antarktika yarımadasının incelenmesi, bilim insanlarının saha çalışması yapmak için buzullara çıkarken karşılaştıkları zorluklar nedeniyle sınırlayıcı bir etkendi. Ancak uzay ve uydu teknolojisindeki gelişmeler, buzulların hareket etme ve çevredeki okyanusu yükseltme hızına dair yeni bilgiler ortaya koyuyor.

Dünyadaki donmuş en büyük su deposu olan Antarktika Yarımadası, 1992 ile 2017 yılları arasında buzullarından sızdırdığı suyunun küresel deniz seviyelerini yaklaşık 7,6 mm yükselttiği tahmin ediliyor. 

Leeds Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının liderliğindeki bir araştırma ekibi, buzulların Antarktika çevresindeki sulara akışının daha soğuk ve daha sıcak dönemlerde nasıl değiştiğini anlamak için 2014 ve 2021 yılları arasında Antarktika Yarımadası'nın üzerinde çekilmiş 10.000'den fazla uydu görüntüsü kullandı.

Doktora araştırmacısı ve çalışmanın ilk yazarı Ben Wallis, “Bu çalışmanın önemli bulgularından biri, Antarktika'daki buzulların çevreye ne kadar duyarlı olduğunu ortaya koyması. Grönland'daki buzulların mevsimsel bir davranışa sahip olduğunu uzun zamandır biliyorduk, ancak uydu verileri şimdi de Antarktika'da benzer davranışlar sergiledi."

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }