Bilim

Plastik ambalajları tedavülden kaldıracak yeni buluş: Bitki bazlı sprey kaplama

Plastik gıda ambalajlarına çevre dostu alternatifler üretmeyi hedefleyen bilim insanları, gıda ürünlerinin patojenik bozulmalarına e...

Plastik gıda ambalajlarına çevre dostu alternatifler üretmeyi hedefleyen bilim insanları, gıda ürünlerinin patojenik bozulmalarına engel olacak ve ayrıca biyolojik olarak doğada parçalanabilen bitki bazlı bir sprey geliştirdi. Mikroorganizmalara ve nakliye hasarlarına karşı koruma sağlayabilen bu yeni bitki bazlı sprey, atık plastik gıda ambalajlarının yerini alabilecek potansiyele sahip. Rutgers Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi araştırmacıları, plastik ambalajdan daha yeşil ve daha sağlıklı olarak görülen bitki bazlı bir tür ambalaj geliştirdiler. Yemeği sarıp sarmalayan bu yeni ambalaj, biyopolimer ve polisakkarit içeriğini ürünün üzerine spreylenerek veya püskürtülerek koruyabiliyor. Ayrıca çürümeye karşı koruma sağlayabilecek kadar güçlü olan yeni ambalaj, bozulmayı önlemenin yanı sıra zararlı bakteri ve virüslerle savaşabilen doğal antimikrobiyal maddeler (sitrik asit, nisin ve kekik yağı) içeriyor.

Plastik ambalajlardan daha verimli ve sağlıklı

Testlerde, avakadoların üzerine uygulanan kaplama, ürünlerin raf ömrünü yaklaşık yüzde 50 uzatmayı başardı. Bununla birlikte biyolojik olarak doğada parçalanması sadece üç gün süren bu yeni kaplamayı suyla durulayabilirsiniz. Ayrıca bilim insanları, bitki bazlı ambalajda bulunan lifleri, bakterileri öldürmek için aktive olabilen bir tür sensöre çevirmeyi düşündüklerini söyledi. Gıda üzerine spreylenebilen yeni ambalaj türünün yakın zamanda kullanılması şu anda pek mümkün gözükmüyor. Ayrıca bu yeni kaplama, çöplüklerdeki plastik yükünü azaltabilir ve mikroplastiklerin yayılmasını önleyebilir. Araştırmacılar, Petrol bazlı plastiklerin küçük bir kısmının geri dönüştürülebildiğini ve geçtiğimiz 50 ila 60 yıl içinde, dünyamıza 6 milyar metrik ton plastik yükü kattığımızı belirtti. Ayrıca yeni ambalaj araştırmasında görevli bilim insanları, plastik atıkların yapılarının yavaş yavaş bozulduğunu ve her yere dağılan bu küçük parçaların içtiğimiz suya, yediğimiz yemeğe ve soluduğumuz havaya kadar ulaştığını belirtti. Yayınladıkları makalede, gıdayı saran liflerin doğal olarak oluşan antimikrobiyal bileşenlerle (kekik yağı, sitrik asit ve nisin) nasıl bağlandığını detaylıca anlatan araştırmacı ekip, ayrıca gıda kaynaklı hastalıklarla ilgili artan endişeleri gidereceğini ve gıda bozulması oranlarını azaltacağını söyledi. Nanobilim ve İleri Malzeme Araştırma Merkezi direktörü Philip Demokritou ve Henry Rutgers, "Petrol bazlı gıda ambalajlarından kurtulmamız ve daha sürdürülebilir, biyolojik olarak parçalanabilen ve toksik olmayan bir şeyle değiştirmemiz gerektiğini biliyorduk" dedi. Ayrıca Demokritou, "Gıda atıklarından döngüsel bir ekonominin parçası olarak elde edilebilecek biyopolimerleri, ürünleri doğrudan sarabilen akıllı liflere dönüştürmemizi sağlayan ölçeklenebilir yeni nesil, akıllı ve daha yeşil gıda bir ambalaj türü." dedi.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }