NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!
Bilim insanları plastik yiyebilen ve doğaya geri dönüştürebilen yeni bir kurtçuk türü keşfetti. İşte detaylar... Avrustralya yer alan Queensland Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, plastik yiyerek hayatta kalabilen ve yediği ürünleri doğaya geri katabilen yeni bir kurtçuk türü keşfetti. Microbiology Society'de yayımlanan makalede, 'Zophoas morio (Superworm)' isimli bu canlı türünün bağırsak enzimleri aracılığıyla plastiği sindirebildiği söylendi.

Süper kurtçuk olarak da biliniyor

Süper kurtçuk veya Latince bilimsel adıyla Zophoas morio, Orta Amerika ve Güney Amerika bölgelerinde sıklıkça rastlanan ve yaşamı boyunca yumurta, larva, pupa, böcek olmak üzere toplam 4 yaşam evresi geçiren bir eklem bacaklıdır. Süper kurtçuklar pupa evresindeyken kolonileri içeresine giren diğer canlılar genelde koloniye yem olur. Çünkü pupa evresinde fiziksel aktiviteleri oldukça azalan bu canlılar, tehlike anında kaçamazlar. Süper kurtçuklar ayrıca yamyam olmaları nedeniyle grup halindeyken pupa evresine korktukları için dönüşemezler. Bununla birlikte Zophoas morio eklem bacaklıları, kurtçuk evresindeyken tarım ve balıkçılıkta yem olarak kullanabilirler. Bu büyüleyici canlılar üzerinde çeşitli çalışmalar yürüten bilim insanları, üç hafta gibi bir süre içerisinde kurtçukları farklı besinlerle besleyerek teste tabii tuttu. Test sırasında polistirenle beslenen bu kurtçuk türünün kilo aldığı gözlemlendi. Süper kurtçukların bağırsak mikrobiyomunun tamamen plastik bir diyete nasıl tepki verdiğini araştıran araştırmacılar, 135 kurtçuğu üç gruba ayırdı. İlk kurtçuk grubuna buğday kepeği, ikincisine sadece yumuşak polistiren ve üçüncü gruba ise hiçbir şey verilmedi. Ayrıca yamyamlıkta bulunan kurtçuklar birbirinden izole edildi. Kepekle beslenen 10 canlının 9'u başarıyla büyüyerek böcek evresine geçti. Ancak deney sırasında diyeti plastik olan larvaların yalnızca üçte ikisi böceğe dönüşebildi. Süper solucanların bağırsaklarındaki polistireni biyolojik olarak parçalamak için belirli enzimler kullandığı belirlendi. Ancak bu deney sırasında araştırmacılar, kurtçukların plastikte bulunan karbon atomlarının güçlü bağları tamamen kıramayacaklarına belirtti.

İşte o kurtçukların beslenme anları...

Araştırmanın baş yazarlarından olan Doktor Chris Rinkle, yaptığı açıklamada, “Süper kurtçuklar, mini geri dönüşüm tesisi görevi görebiliyor” dedi. Gerçekleştirilen bu deneyin, kurtçuk bağırsak bakterilerinin bunu nasıl yaptığını moleküler düzeyde anlamak için oldukça önemli olduğu ve biyoplastik üretiminde kullanılabileceği vurgulandı. Ayrıca açıklamalara göre uzmanlar, kurtçukların kullandığı hangi enzimin plastiği tüketiminde en etkili olduğunu belirlemeye çalışıyor. Bahsi geçen bilimsel makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber