Bilim

Şimdiye kadar en yüksek irtifada kaydedilen şimşek: Hunga Tonga şimşeği

Hunga Tonga-Hunga Haʻapai yanardağının Ocak 2022 patlaması, zirvede dakikada 2.600 flaş dahil olmak üzere 192.000'den fazla şimşek çakmasıyla bir fırtına oluşturdu.

Yeni bir çalışma raporuna göre, şimdiye kadar kaydedilen en güçlü atmosferik patlamayı üreten Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volkanik patlaması, 11 saat süren ve 240 kilometreye yayılan süper bir fırtınada rekor sayıda şimşek çakmasına neden oldu.

Pasifik Okyanusu'nun güneyinde yer alan yanardağ, Aralık 2021'de patlamaya başladı ancak en patlayıcı olayı 15 Ocak 2022'de yaşadı. Yanardağın kalderası deniz seviyesinden 150 metre aşağıda olmasına rağmen, patlama suda gerçekleşti ve saniyede 5 milyar kilogram patlama hızıyla 58 km yükselen bir kül bulutu gönderdi.

Çalışmanın baş yazarı U.S. Geological Survey'den Alexa Van Eaton, "Bir dumanın ne kadar yükseğe çıkabileceği ve patlama hızının ne kadar hızlı olabileceği konusunda teorik sınırlar var ve Hunga Tonga patlaması hepsini yerle bir etti" dedi. 

Patlamanın paramparça ettiği bir başka rekor da yıldırım çarpmalarının sayısıydı. Tüy (Volkanik toz ve küllü bulut), zirvede dakikada 2.600 flaşla ve 11 saat boyunca toplam yaklaşık 192.000 flaşla şimdiye kadar görülen en yoğun şimşek fırtınasını üretti. Dahası, bu şimşek 20 ila 30 km arasında eşi görülmemiş bir yükseklikte, daha önce görülen herhangi bir yıldırımdan daha yüksek gerçekleşti. Bu yıldırım çarpmaları, hem fırtınaları izlemek için tasarlanmış bir radyo anteni ağı hem de Dünya yörüngesindeki iki uzay aracı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından işletilen GOES-17 uydusu ve Japon Meteoroloji Ajansı'nın Himawari-8 uydusu tarafından tespit edildi.

Van Eaton karşılaştığı bu olay karşısında, "Daha önce hiç bu kadar yüksek irtifalarda böyle bir şimşek hızı görmemiştik." dedi.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }