Sağlık

Tablo iç açıcı değil! İşte dünyada tütün ürünü kullanım oranları

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüm dünyada gerçekleştirdiği analizde tütün ürünü kullanımındaki pek iç açıcı olmayan tabloyu gözler önüne serdi. Tütün ürünü kullanımında 13-15 yaş

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tüm dünyada gerçekleştirdiği analizde tütün ürünü kullanımındaki pek iç açıcı olmayan tabloyu gözler önüne serdi. Tütün ürünü kullanımında 13-15 yaş arasındaki bireylerin fazlalığı dikkat çekiyor. Tütün ürünlerinin kullanımı günümüzde gençler arasında giderek yaygınlaşıyor. Tütün kullanımının zararları konusunda ne kadar uyarılar yapılsa da Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri kötü tabloyu ortaya koyuyor. Tüm dünyada tütün kullanımını inceleyen rapora göre Çin'de 300 milyondan fazla tütün kullanıcısı var. Çin bu sayıyla tüm dünyadaki tütün kullanımının yaklaşık yüzde 30'unu kapsıyor.

13-15 yaş arası kullanım 40 milyondan fazla

Raporda genç olarak nitelendirilen 13-15 yaş aralığındaki bireylerin tütün kullanım sayısı 40 milyonu geçiyor. Tütün kullanıcılarının her 10’undan 9’unun, 18 yaşını geçmeden tütün kullanmaya başladığı belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü önderliğinde, her yıl 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü olarak kutlanıyor ve sigarayı bırakmak isteyenler destekleniyor. Ancak gençleri bilinçlendirmek ve tütün ürünlerinden uzun tutmak için elimizden gelenin daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Verilere göre, ülkenin ekonomik durumu da tütün kullanım oranında önemli rol oynuyor. Öyle ki dünya genelindeki 1,3 milyar tütün kullanıcısının yüzde 80’inin, ekonomik durumu orta veya düşük olan ülkelerde bulunduğu belirtiliyor. Elektronik sigara da sigarayı bırakma konusunda oldukça başarısız bir yöntem. Bu cihazlar, içerdikleri zararlı maddeler yüzünden kansere varabilecek kadar kötü sonuçlar doğurabiliyor. Dumansız politikalar, verilere göre tütün kullanımı karşısında iyi bir seçenek. Bu politikanın uygulandığı ortamlarda, sigara bırakma oranlarında artış gözlemleniyor ve bu oranın artmasıyla birlikte solunum yolları rahatsızlıkları sebebiyle hastaneye başvuran hasta sayısı da azalıyor. Siz de sigarayı bırakmak istiyorsanız ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma Hattı'nı arayabilirsiniz. Size göre gençlerde tütün kullanımını engellemek için neler yapılabilir? Megabayt ekibiyle yorumunuzu paylaşabilirsiniz.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }