Dünyada kaydedilmiş en yüksek sesin gürültüsü o kadar şiddetliydi ki yarattığı ses dalgalarının doğasını bile bozdu ve ses yerine basınçlı bir hava duvarı haline büründü. Bahsettiğimiz ses o kadar yoğundu ki, bir matkabın sesinden 10 üzeri 21 kat daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

1883'te, Endonezya'nın Java ve Sumatra adaları arasındaki, yerleşim olmayan volkanik Krakatoa adasının yüzyıllar sonrasında birden uykusundan uyanması dünyanın en yüksek sesini yarattı. Volkanik patlamada tamamen paramparça olan ada, 200 megatonluk bir bombanınkine eşdeğer bir gücü ve sesi ortaya çıkardı.

ses (2)

160 kilometre uzakta Jakarta'daki bir gaz fabrikasında ses 172 desibel olarak ölçüldü. Bu sesin ölçüsünü biraz açıklamak gerekirse, insan kulağı 130 desibelde ciddi sorunlara maruz kalır ve bunun üzerindeki her 10 desibel de, duyulan sesi iki katına çıkması gibi bir duyguya karşılık geliyor.

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

Hatta açık denizlerdeki bir gemi kaptanın tarafından duydukları sesi tabir etmek için gemi günlüğüne şunları yazdı: "Patlamalar o kadar şiddetli ki, mürettebatımın yarısından fazlasının kulak zarları paramparça oldu. Kıyamet gününün geldiğine eminim."

ses (1)

Şok dalgası dünyayı dolaşırken gücünü kaybetti, ancak yine de yaklaşık 4.828 kilometreden "uzaktan bir silah sesi" gibi duyulabildi. Araştırmacılar tarafından yapılan bazı tahminler, sesin toplamda 310 desibel olduğunu ve ortaya çıkan gücün de ses dalgalarının doğasını değiştirmeye yeterli olduğunu gösterdi.

194db civarında, ses dalgasındaki enerji bozulmaya başlar ve dalgalar arasında bir boşluk yaratır, yani ses artık havada hareket etmez, havayı beraberinde getirmeye başlar. Bu, fiziksel olarak hissedilen ve ciddi şekilde tehlikeli olabilen bir şok dalgası veya bilindiği şekliyle 'sonik patlama' yaratır.

Editör: Enes Sapmaz