Türkiye, Avrupa'nın en problemli ülkesi oldu. İşte araştırmanın detayları...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye ve Avrupa'nın birçok ülkesi için tehlike çanlarının çaldığını gösteren yeni araştırmasını yayınladı. 53 ülkeyi kapsayan obezite araştırmasına göre obezite Avrupa'da adeta bir salgına dönüştü vurgusu yapıldı. Avrupa'da yıllık 200 bin kanser vakasının ve 1.2 milyon ölümün nedeni olarak obezite karşımıza çıkıyor.
Avrupa geneline bakıldığında her 100 yetişkin insandan 15'inin aşırı kilolu ya da obez kategorisinde olduğunu görüyoruz. Bu oran 5 yaş altı çocuklarda ise %8 olarak kayıtlara geçmiş. Okul çağında her 3 çocuktan 1 tanesi ise obez.
DSÖ'nün açıkladığı bu rakamlar ABD'den sonraki en yüksek rakamlar. Avrupa ülkelerinin obezitenin önüne geçebilmek içi herhangi bir çalışması yok. DSÖ, Avrupa ülkelerinin obezite konusunda yeterli çalışmaları yapmadıklarını ve 2025 yılı hedeflerinin çok uzakta olduğunu duyurdu.
En problemli ülke Türkiye
Yapılan araştırmada, Türkiye aşırı kilo ve obezitede Avrupa'nın en problemli ülkesi olarak kayıtlara geçmiş durumda. DSÖ'nün yayınladığı verilere göre, Türkiye'de yetişkin nüfusunun %66,8'i aşırı kilolu, %32,1'i ise obez. Ortaya çıkan tabloda dikkat çeken bir diğer istatistik ise Türkiye'deki kadınlar, erkeklere göre daha fazla kilo problemiyle karşı karşıya. Tüm Avrupa'dakadınların erkeklerden daha fazla kilo problemi yaşadığı tek ülke Türkiye.
Aşağıda kilo probleminin en yüksek olduğu 10 Avrupa ülkesini görebilirsiniz:
[caption id="attachment_44396" align="alignnone" width="1280"]
Yeşil nokta kadınlar, mavi nokta erkekler, turuncu nokta ise ortalama[/caption]
- Türkiye: %66,8
- Malta: %66,4
- İsrail: %64,3
- Birleşik Krallık: %63,7
- Andorra: %63,7
- Yunanistan: %62,3
- Çekya: %62,3
- Bulgaristan: %61,7
- İspanya: %61,6
- Macaristan: %61,6
Türkiye'deki aşırı kilo probleminin en büyük nedenlerinden biri olarak düzensiz ve kalitesiz beslenme karşımıza çıkıyor. Ayrıca kadınlarda bu oranın yüksek olmasının nedenlerinden biri de çalışan kadın nüfusunun az olması ve gün içinde hareketsiz geçirilen sürenin Türkiye'de oldukça yüksek olması.
Avrupa geneline baktığımızda yetişkinlerdeki kilo problemi oranının yüzde 58,7 olduğunu görüyoruz. Avrupa'daki obezite oranı ise yüzde 23,3 olarak kayıtlara geçmiş durumda.
Avrupa'da yaşayan yetişkinlerdeki kilo problemi oranının yüzde 58,7 olduğunu görüyoruz. Avrupa'daki obezite oranı ise yüzde 23,3 olarak kayıtlara geçmiş durumda. İşin acı tarafı, çocuklarımızın da risk altında olduğu. Zira araştırmaya göre 5-9 yaş aralığındaki çocuklarımızın yüzde 32,7'si kilo problemiyle karşı karşıya. Obez çocuklarımızın oranı ise yüzde 14,9. Bu oranlara Avrupa genelinde baktığımızda 5-9 yaş aralığındaki çocuklardaki kilo probleminin yüzde 29,5, obezite oranının ise yüzde 11,6 olduğunu görüyoruz.
Araştırmanın endişe verici sonuçlarına karşı ülkelerin nasıl bir önlem alacağı merak konusu.