Uyurken ışığa maruz kalmak çok zararlı
Northwestern Medicine'dan bilim insanlarına göre, az miktarda ışık bile siz uyurken kardiyovasküler dengenizi etkileyebilir. Bu da uyandığınızda insülin direncini artırabileceği anlamına geliyor. Sonuçta olarak ise yüksek tansiyon ve diyabet riski karşımıza çıkıyor.
Uyku tıbbı profesörü Dr. Phyllis Zee, "Bu çalışmanın sonuçları, uyku sırasında sadece tek bir gece bile olsa oda aydınlatmasına maruz kalmanın kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendrom için risk faktörleri olan glikoz ve kardiyovasküler düzenlemeyi bozabileceğini gösteriyor. İnsanların uyku sırasında ışığa maruz kalma miktarını önlemesi veya en aza indirmesi önemlidir" diyor.
Kalp atış hızı genel olarak geceleri biz uyurken düşer ve sabahları güneş ışığına maruz kaldığımızda yükselir ve salgıya göre sinir sistemimiz aktive olur. Ancak aynı etki uyku sırasında ışığa maruz kaldığımızda da ortaya çıkabilir.
Diyabet ve yüksek tansiyon riski
Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Daniela Grimaldi, “Işık açık olduğunda uyuyor olsanız bile otonom sinir sisteminiz devreye giriyor ve bu kötü bir durum. Genellikle diğer kardiyovasküler parametrelerle birlikte kalp atış hızınız geceleri daha düşük ve gündüzleri daha yüksektir" diye ekliyor. Yani uyurken ortamda ışık olursa yüksek tansiyon riskiniz bir hayli artıyor.
Çalışmada uyurken ışığa maruz kalan kişilerin insülin direnci belirtileri gösterdiği de görüldü. Bu, vücudunuzun enerji için kan dolaşımınızdaki glikozu kullanamamasına ve pankreasın telafi etmek için vücuda daha fazla insülin göndermesine neden olabilir ve bu da zamanla Tip 2 diyabete yol açabilir.
Neler yapılmalı?
Uyurken tüm ışıkları ve televizyonu kapalı tutmak, bunun yanı sıra uyku maskesi kullanarak tamamen karanlık bir ortamda uyuduğumuzdan emin olmamız gerekiyor. Gözünüze hiçbir ışığın girmemesi gerekiyor.
Ve en önemlisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan en iyi uyku saatleri 22.00-23.00 aralığında uykuya dalmak. Düzenli ve günde en az 7 saat uyumak sizi daha sağlıklı bir insan haline getirecektir.