Bilim

Uzaydaki en korkunç 5 şey!

Uzaydaki mega kuyruklu yıldızlardan, çevresindeki her şeyi yutan kara deliklere kadar birçok ürkütücü fenomen, evreni tehlikeli bir yer haline getiriyor.

Uçsuz bucaksız ve sürekli genişleyen bir evren. Gezegenimiz Dünya ile diğer her şey arasındaki devasa bölge bilinmezlerle dolu. Akıllara durgunluk verecek kadar büyük gök cisimlerii, kara delikler ve anlaşılması güç olaylarla dolu. 

Sizler için uzaydaki en korkunç 5 şeyi seçtik:

1- Mega kuyruklu yıldızlar

“Megacomet” ve ya diğer adıyla bir mega kuyruklu yıldız inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Ve işin ilginç kısmı, şimdiye kadarki tespit edilen en büyük kuyruklu yıldız 2012 yılında güneş sistemimizde ortaya çıktı. Tam 137 kilometre çapında ve kendisine kilo olarak en yakın kuyruklu yıldızdan 50 kat daha büyük. Buzul bir çekirdeğe sahip olan kuyruklu yıldız, ortamala bir kuyruklu yıldızdan tam 100.000 kat daha büyük br kütleye sahip. 

C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) kuyruklu yıldızı o kadar büyük ki, başlangıçta küçük bir gezegen olarak sanılmıştı.  Neyse ki bu dev kuyruklu yıldız 2031 yılında dünyaya en yakın pozisyona geleceği durumda bile 1.6 milyar kilometre uzağımızda olacak.

2- Samanyolu ve Andromeda galaksilerinin çarpışması

Andromeda Galaksisi, gezegenimiz Dünya’ya tam 2.4 milyon ışık yılı uzaklıkta olabilir ancak yörüngesi oldukça korkunç. Çünkü Andromeda, galaksimiz olan Samanyolu’na doğru ilerliyor ve bir gün çarpışacaklar. Bu çarpışmanın 3 milyar ila 5 milyar yıl sonra yaşanması bekleniyor. 

3- Felakete yol açacak güneş patlamaları

Dünya sürekli olarak güneşten gelen yüksek enerjili parçacıklar tarafından bombalanır . Çoğu zaman, gezegenin manyetik alanı bu güneş saldırılarını saptırır. Bununla birlikte, zaman zaman, yıldızımızın içindeki manyetik bükülmeler yeniden hizalanır ve bir güneş patlamasına , ışık hızında hareket eden her yöne inanılmaz miktarda X-ışınları ve enerji fırlatan ani bir ışık parlamasına neden olur. Bunlar navigasyon ve iletişim sinyallerinin kesilmesine neden olabilir.

Başka bir senaryo ise manyetize parçacıkları uzaya gönderen yavaş bir yakıcı olan koronal kütle atımıdır (CME). CME Dünya'yı hedefliyorsa, birkaç gün sonra, iletişimi ve elektrik şebekelerini bozma potansiyeline sahip jeomanyetik fırtınalara maruz kalırız.

Carrington Olayı olarak bilinen modern tarihin en güçlü jeomanyetik fırtınası, modern teknoloji çağından önce 1859'da meydana geldi. WordsSideKick.com'ın daha önce bildirdiği gibi, şimdi Carrington büyüklüğünde bir fırtına meydana gelirse, bu bir " internet kıyametine " neden olur. Aylarca sürecek bir internet kesintisi demek oluyor bu. Böyle büyük bir güneş fırtınası olasılığı sanıldığı kadar yüksek değil: her on yılda %1.6 ile %12 arasında.

4- Kara Delikler

Kara delikler çok ürkütücüdür. Süpernova olarak patlayan devasa bir yıldızın kalıntıları o kadar büyüktür ki hiçbir şey, hatta ışık bile ondan kaçamaz. Neyse ki Samanyolu’nun merkezindeki süper kütleli bir kara delik olan Sagittarius A’ya bakmak oldukça güvenli görünüyor. Çünkü 26.000 ışık yılı uzaklıkta.

Ancak Samanyolu'ndaki kara deliklerin tümü, galaksimizin merkezindeki canavar kadar uzak değildir; Samanyolu'nda, büyük bir kısmı Samanyolu'nda dolaşan 100 milyon kara delik olduğu düşünülüyor. Bu yıl, Hubble Uzay Teleskobu'nu kullanan bilim adamları, galaksimizde - bu Dünya'dan sadece 5.000 ışıkyılı uzaklıkta olan - bir kara delik tespit ettiler ve hatta kütlesini ölçtüler: Güneş kütlesinin yedi katı.

5- Süpernova

Uzayla ilgili başka bir korkutucu şey de, süpernovaların yıkıcı potansiyelidir. Bir yıldız, süpernova adı verilen büyük bir patlama ile ölürse, çevresindeki bir bölgeye “ölüm bölgesi” adı verilir ve içerisindeki her şey yoğun radyasyon dalgaları tarafından silinir. Gökbilimciler, bir süpernovanın ölüm bölgesinin (kill zone), patlamanın merkezinden 40 veya 50 ışıkyılı kadar uzandığını tahmin etmiştir. Ve iyi bir haber vermek gerekirse, Dünya’ya bu yakınlıkla olan ve bilinen hiçbir yıldızın yakın zamanda patlama olasılığı bulunmuyor.

Bununla birlikte, daha uzak süpernovalardan gelen yüksek enerjili X ışınlarının ve gama ışınlarının Dünya'nın atmosferiyle etkileşime girmesi ve ozon tabakasına zarar vermesi olasıdır, bu da güneşten gelen tehlikeli ultraviyole radyasyonun geçmesini kolaylaştırır. En ünlü dev yıldızlardan biri olan kırmızı dev Betelgeuse, süpernovaya dönüşmenin eşliğinde olmasına rağmen, bizden yaklaşık 650 ışıkyılı uzakta, yani güneş sistemimizi etkilemesi pek olası değil.

Son 400 yılda gökbilimciler tarafından doğrudan gözlemlenen Dünya'ya en yakın süpernova 1987A (SN 1987A) idi . Samanyolu'nun bir uydu gökadası olan Büyük Macellan Bulutu'nda keşfedildi ve 23 Şubat 1987'deki keşfinden sonra aylarca 100 milyon yıldızın gücüyle parladı.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }