Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı uzmanlardan uyarı geldi. Bu sinek türünün artışı halk sağlığı için tehlike oluşturabilir.
İstanbul'un farklı bölgelerinde görülen Asya Kaplan Sineği için uzmanlar uyardı. İlerleyen günlerce bir tehlike haline gelebilir. Özellikle yağışlı iklimleri seven bu sinek,
Karadeniz Bölgesi için de büyük tehdit oluşturuyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Kovancı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Dikmen, bu sineğin ilk olarak 2011 yılında Edirne'nin İpsala ve Keşan ilçelerinde görüldüğünü söylüyor. Dahası dikkat edilmezse bu sineğin insan sağlığına zarar verebileceğini de ekliyorlar.
Nerede ortaya çıktı?
Türkiye'de ilk defa Edirne'nin İpsala ilçesinde bulunan Türkiye-Yunanistan sınır kapısında ve Keşan ilçesindeki bir restoran etrafına kurulan sivrisinek yumurtlama tuzaklarında saptandı. Kovancı, takip eden yıllarda sivrisineğin Türkiye'de hızlı yayılım gösterdiğini, aralarında
Artvin, Bursa, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Giresun, Ordu, Rize, Sakarya, Tekirdağ ve Trabzon'un da olduğu çoğu ilde kaydedildiğini bildirdi.
Karadeniz illeri için uyardı
Prof. Dr. Kovancı, Karadeniz Bölgemizde yazın yaşanan seller ve yıllık toplam yağış miktarları dikkate alındığında Asya Kaplan Sivrisineği bu bölgemiz için ciddi bir tehdit haline gelme potansiyeline sahiptir" diyen Kovancı şöyle devam etti:
"Karadeniz Bölgesi'nde belediyeler tarafından temmuz, ağustos ve eylül aylarında Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı biyosidal ürünlerle yoğun mücadele yapılmasına rağmen Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illerinde popülasyonların hızla artış gösterdiği bildirilmiştir." dedi
İstilacı bir tür
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Dikmen, sineğin ana vatanının Güneydoğu Asya olduğunu ve istilacı bir tür olduğunu belirtti. Dikmen ayrıca, "Asya Kaplan Sineği insan sağlığı açısından risk barındıran bir türdür. Çünkü Zika virüsü, Sarı humma, Deng humması, Chikungunya ateşi gibi hastalıkların patojenlerini taşıyabilme potansiyeli barındırmaktadır. Ancak Türkiye'de henüz bu hastalıkların yerel kaynaklı olarak bulaştığına dair bir vaka tespit edilmemiştir." diye ekledi.
Taşınan yabancı böceklerin gittikleri yerde uygun ortam bulmaları durumunda aşırı çoğalabildiklerini dile getiren Dikmen, "Orada kalıcı hale de gelebiliyorlar. Başka bir ülkeden gelen yabancı bir tür olduğu için onu tüketecek bir doğal düşman da bulunmayabiliyor. Neticede kontrolsüz bir böcek nüfusu artışı meydana gelebiliyor" dedi.
"Eylem planı hazırlanmalı"
Küresel ısınma sebebiyle sivrisineğin ve buna bağlı bulaşıcı hastalıkların Türkiye'de hızla yayılacağının öngörüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kovancı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün ilgili birimlerince ülke çapında Asya Kaplan Sivrisineği ile Mücadele Eylem Planı hazırlanmasının önerildiğini belirtti.