Yapay nöronlar artık anlık beyin sinyallerini algılayabiliyor! Nöromorfik çipler geleceğimizi şekillendirmeye geliyor
Zürih Üniversitesi 'den bir grup araştırmacı, beyin dalgalarını çözebilen yapay nöronlardan yapılmış, kompakt ve enerji açısından verimli bir cihaz geliştirdiler.
Zürih Üniversitesi 'den bir grup araştırmacı, beyin dalgalarını çözebilen yapay nöronlardan yapılmış, kompakt ve enerji açısından verimli bir cihaz geliştirdiler.
Cihazdaki çip, epilepsi hastalarının beyin dalgalarından kaydedilen verileri kullanarak beynin hangi bölgelerinin epileptik nöbetlere tetiklediğini tespit edebiliyor. Bu cihaz şüphesiz epilepsi tedavisi için yeni perspektifler açabilir. Mevcut sinir ağı algoritmaları, inanılmaz sayıda sorunun çözülmesine yardımcı olan etkileyici sonuçlar üretir. Ancak, bu algoritmaları çalıştırmak için kullanılan elektronik cihazlar hala çok fazla işlem gücü gerektirmekte. Tabii ki, bu yapay zeka (YZ) sistemleri, duygusal bilgileri işlemek veya gerçek zamanlı olarak çevre ile etkileşime girmek söz konusu olduğunda gerçek bir beyinle şu anlık rekabet edemez.
Ama bu hala büyük bir gelişme ve burada kullanılan nöromorfik çip, yüksek frekanslı salınımları (HFO) algılayabilir. Bu anlamda cihaz, epilepsi takibinin yanı sıra beyin cerrahisi müdahalelerinin sonucunu da iyileştirebilir. Zürih'teki araştırmacıların uzun vadeli hedefi, epilepsiyi izlemek için hastane dışında kullanılabilecek taşınabilir bir cihaz yapmak. Böyle bir şey mümkünse epilepsi hastalarının yaşadığı krizler çok daha öngörülebilir hale gelebilir. Zürih Hastanesi nörofizyologu Johannes Sarnthein, anlık olarak izlenebilen bir hasta için ilaç tedavisinin de daha etkili yapılabileceğini söylüyor. Şimdilik sadece bir prototip olsa da ilerleyen günlerde halkın hizmetine sunulabilir.
Düşüncelerinizi yorumlarda biz Megabayt ekibiyle paylaşabilirsiniz
Bunlar da ilginizi çekebilir